Centar za kulturu Tuzla: Najava koncerta Damira Durmanovića povodom Dana nezavisnosti BiH

by admin2
| 18:00
  •  
  •  
  •  
  •  

U povodu koncerta Damira Durmanovića (klavir), koji će biti održan u utorak, 02.03.2021.godine u 19:00 sati, u Međunarodnoj galeriji portreta, u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla, danas je održana press konferencija.

Perspektivni, mladi pijanista, Damir Durmanović, ovaj koncert poklanja rodnom gradu i svojoj domovini Bosni i Hercegovini, povodom Dana nezavisnosti, koji se obilježava 01.marta.

Prisutnima su se obratili direktor JU Centar za kulturu Tuzla, Edin Jahić, uposlenik Centra za kulturu i muzičar Hame Nalić i izvođač Damir Durmanović.

Damir Durmanović je solista sa internacionalnom karijerom. Do sada je svirao na muzičkim festivalima i salama u Londonu, Madridu, Amsterdamu, Švicarskoj, Lihtenštajnu, Tunisu i Tajvanu. Dobitnik je nagrada na medunarodnim takmicenjima kao sto su ‘Beethoven Junior Intercollegiate Piano Competition’ u Londonu i ‘Adilia Alieva International Competition’ u Ženevi.

Damir je učestvovao je na masterklasima sa Claudio Martinez-Mehnerom, Dimitrijem Baškirovim, Robert Levinom, Pascal Devoyonom, Jacques Rouvierom.  Također je član muzičke akademije u Lihtenštajnu gdje učestvuje na kursevima na godišnjoj bazi.


Damir je počeo svirati klavir sa osam godina u klasi Maje Azabagić u osnovnoj muzičkoj školi u Tuzli. Sa 14 godina je primljen u prestižnu Yehudi Menuhin školu u Surreyu u Velikoj Britaniji.

Damir je dobitnik ABRSM školarine i trenutno studira na ‘Royal College of Music’ u Londonu u klasi Dimtrija Aleksejeva.

Na programu koncerta pvodom Dana nezavisnosti, posjetioci će imati priliku da poslušaju sljedeće komopzicije:

W.A. Mozart Adagio u h-molu, K.540

W.A. Mozart Rondo u D-duru, K.485

Schubert Imprompti u c-molu, D.899 No.1
Schubert Imprompti u f-molu, D.935 No.4
Chopin Nokturn u H-duru, Op.32 No.1
Chopin Mazurka u h-molu, Op.33 No.4
Chopin Valcer u a-molu, Op.34 No.2
Chopin Mazurka u Es-duru, Op.50 No.2
Chopin Mazurka u cis-molu, Op.63 No.3
Chopin Valcer u cis-molu, Op.64 No.2
Schubert-F. Liszt ‘Soirées de Vienne’ No. 6, S.427 ‘Valse Caprice’

Ovom prilikom Iz Centra za kulturu Tuzla pozivaju sve ljubitelje klasične muzike da dođu na koncert, uz molbu da se pridržavaju svih mjera bezbjednosti kada je u pitanju sprečavanje širenja korona virusa.

Ulaz na koncert je slobodan.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.