UG Ekosol: Učenici tuzlanskih srednjih škola prezentovali svoje teme o aerozagađenju u Tuzli

by admin2
| 20:00

Učenici/e i nastavnici/e šest srednjih škola jučer su, 23.2., izlagali šest različitih tema koje obuhvataju problem aerozagađenja za svoje kolege iz drugih srednjih škola. Ovo je jedna u nizu aktivnosti u okviru projekta „Parlamentarna debata – Rješavanje problema aerozagađenja u gradu Tuzla“ koji UG „Ekosol“ u proteklih osam mjeseci uspješno provodi u sklopu šireg projekta Misli o Prirodi!, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Švedska. Cilj nam je prikazati građanima kakav je to zrak koji udišemo i koji uticaj ima na nas i okolinu.

Učenici/ce su kroz javne debate obuhvatili i izlagali teme kao što su uticaj produkata iz TE Tuzla, uticaj saobraćaja, uticaj individualnih ložišta, uticaj aerozagađenja na zdravlje ljudi, obnovljivi izvori energije te mjere i zakoni o aerozagađenju u gradu Tuzla. Svaka škola imala je po 10 minuta izlaganja unutar kojih su nam konkretno i jasno prikazali problem i moguće rješenje. Nakon svake teme se vodila diskusija, tačnije iznosila su se različita mišljenja na tu temu te postavljala dodatna pitanja od strane ostalih učesnika/ca. Svaka škola se potrudila maksimalno da iznese svoj problem a sa istim informacijama ćemo se služiti u daljem radu i razvijanju tekućeg projekta. Nakon izlaganja svih škola učenici/ce zajedno sa profesorima/cama su dobili priznanja za uložen trud i prije svega za učešće na aktivnostima projekta koji su prihvatili ozbiljno. Također su svi učesnici/ce dobili nagrade kao znak zahvalnosti za doprinos u projektu i doprinos u rješavanju problema aerozagađenja.

 – Zahvaljujemo se školama : JUMS mašinska škola, JUMS elektrotehnička škola, JU mješovita srednja škola, JUMS saobraćajna škola, JUMS hemijska škola i JU Gimnazija „Meša Selimović“ i svim ostalim koji su učinili ovaj dan produktivnim i zanimljivim.

 Nadamo se da će te nas podržati i pomoći nam da ovo dosegene do što većeg broja građana kako bismo zajedničkim snagama počeli djelovati na smanjenje zagađenog zraka u Tuzli koji nam svakim danom predstavlja sve veći problem – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)