Ekonomski fakultet Tuzla: Potpisan sporazum sa Sarajevskom berzom

by admin
| 11:46

Sporazum o naučnoj i stručnoj saradnji između Sarajevske berze i Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Tuzli potpisan je jučer u Sarajevu.

Tokom sastanka, koji je prethodio potpisivanju tog sporazuma, članovi uprave Sarajevske berze s direktorom Tarikom Kurbegovićem na čelu, razgovarali su o različitim aspektima međusobne saradnje sa dekanom Ekonomskog fakulteta u Tuzli Safetom Kozarevićem i njegovim saradnicima. 

Kako je istaknuto, Ekonomski fakultet u Tuzli pokrenuo je projekt čiji je jedan od ciljeva osposobiti i ”laboratorij” za tržište kapitala, a čija je namjera osigurati pristup realnom trgovanju na berzi kako bi studenti imali mogućnost sagledati proces trgovanja na berzi u realnom vremenu. 

Voditeljica projekta je Meldina Kokorovic Jukan, docent na tuzlanskom Ekonomskom fakultetu.

Potpisani Sporazum o naučnoj i stručnoj saradnji podrazumijeva, između ostalog, uzajamno pružanje naučnih, stručnih, poslovnih, praktičnih i organizacionih usluga, a u svrhu poboljšanja teorijskog znanja i praktičnog usavršavanja i pripreme studenata za ulazak u finansijsku profesiju, te poboljšanju opšte finansijske pismenosti učesnika na tržištu kapitala, posebno berzanskih posrednika i investicionih savjetnika, organizacije seminara, radionica, okruglih stolova, konferencija i edukativnih programa, kao i drugih vidova saradnje od općeg obrazovnog interesa.

“Ono što je odmah dogovoreno jeste da će Sarajevska berza, sa svojim resursima, biti suport nastavnom predmetu ”Berza i berzansko poslovanje” Ekonomskog fakulteta u Tuzli, u okviru koje ćemo fakultetu dati besplatno na korištenje SASE observersku stanicu (OBS) za praćenje trgovanja u realnom vremenu. Također, u narednom periodu omogućit ćemo studentima ovog fakulteta posjetu Sarajevskoj berzi, te održati, kao gosti – predavači, prezentacije o berzanskom trgovanju u okviru pomenutog predmeta”, kazao je Kurbegović. 

Istakao je da saradnju visokoškolskih ustanova i kompanija iz privrede tretira kao jednom od osnova obrazovanja kvalitetnog i stručno osposobljenog kadra u razvijenim državama, te da zbog toga Sarajevska berza podržava sve aktivnosti ka uvođenju te prakse u domaći privredni ambijent.

“Zadovoljstvo nam je uspostaviti i proširiti saradnju sa svim Univerzitetima u Bosni i Hercegovini, s ciljem davanja našeg doprinosa u još kvalitetnijem obrazovanju studenata i razvoju naše države”, rekao je.

Dodao je da je saradnja s Ekonomskim fakultetom u Tuzli još jedan korak u tom pravcu, a podsjetio je da je Sarajevska berza u proteklom periodu ostvarila niz stalnih ili povremenih saradnji s javnim i privatnim visokoškolskim ustanovama sa područja Federacije, saopćeno je iz Sarajevske berze. 

(TI/ekapija.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.