Orašje: Radnici se autobusima vraćaju kući, najavljuju proteste u Tuzli!

by admin
| 13:54

Radnici tvornica “Aide”, “Dite”, “Livnice” i “Konjuha” napustli su granični prijelaz Orašje i autobusima krenuli put Tuzle. Jutros od 9 sati oni su bili na graničnom prijelazu Orašje s namjerom da uđu u Republiku Hrvatsku, ali zbog neposjedovanja validnih dokumenata ulazak im nije bio dozvoljen. 

– Htjeli smo u Hrvatsku ući kolektivno, ali obzirom da samo nekolicina radnika ima važeće putovnice taj ulazak nije bio moguć i mi smo odlučili vratiti se nazad u Tuzlu. Tamo ćemo nastaviti prosvjede sve do ispunjenja naših zahtjeva – kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata “Konjuh” Mujo Gavranović. 

Kazao je kako su posljednjih mjeseci a posebno ovih zadnjih dana domaćoj i svjetskoj javnosti odaslali stvarnu sliku kako aktualne vlasti krše osnovna ljudska i građanska prava obespravljenih radnika. 

Zahvalio je građanima, humanitarnim organizacijama, zdravstvenim službama, kao i predstavnicima vlasti općina Srebrenik, Gradačac i Orašje koji su im izašli u susret i pomogli da svoj pješački pohod od Tuzle do graničnog prijelaza Orašje što bezbolnije prođu.

-Kod bolnice „Kreka“ čekat će nas zlatni ljiljani, sindikalci i narod, pa ćemo zajedno pred zgradu kantonalne Vlade koja je bila zapaljena, pa da je i srušimo. Nek je nema nikako, svakako je džaba izgorila – kazao je za Agenciju Fena Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata radnika Fabrike obuće „Aida“.

(TI/Fena) / Foto: Anadolija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.