Dogovor nije postignut: Obespravljeni radnici od jutros na graničnom prijelazu Orašje!

by admin
| 8:50

Radnici preduzeća Aide, Konjuh, Dita i Livnica čelika, koji su proteklih dana pješačili od Tuzle do Orašja, gdje su prespavali posljednje dvije noći, jutros su iz tog posavskog grada krenuli prema granici sa Hrvatskom, a od 9.30 se nalaze na na kotrolnom punktu, javili su reporteri nekoliko medija koji se jutros nalaze na licu mjesta.

Radnici su od predstavnika Vlade i Skupštine TK tražili još jedan sastanak, ali jutros do devet predstavnici vlasti se nisu pojavili, nakon čega su radnici odlučili krenuti preko granice, te potražiti azil u jednoj od zemalja EU.

Podsjećamo da je Vlada TK ranije donijela odluku o isplati 220 KM za obespravljene  radnike, te dodjelu paketa sa osnovnim namirnicama u vrijednosti od 180 KM.

Ponušenim radnici nisu bili zadovoljni, nego su tražili da im se ranije istaknuti zahtjevi: uvezivanje radnog staža, pokretanje proizvodnje i dr. u potpunosti ispune.

Obzirom da veći broj radnika nema pasoše, sa kojima jedino mogu legalno napustiti BiH, upitno je koliko će radnika preći granični prijelaz Orašje.

(Tuzainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.