Radnici iz Orašja poručili Umihaniću: Ne prihvatamo sadaku, želimo da radimo

by admin
| 15:17

Grupa radnika iz nekoliko firmi iz Tuzlanskog kantona, koji se nalaze Orašju poručili su kako neće prihvatiti najnoviji prijedlog vlade Tuzlanskog kantona o isplati novčane pomoći i paketu prehrambenih proizvoda, javlja Anadolu Agency (AA).

Jedan od radnika i predsjednik Sindikata Aide Hasan Užičanin za AA je kazao da su radnici koji se nalaze u Orašju složni da ne prihvate posljednji prijedlog vlade Tuzlanskog kantona.

“Nećemo pristati na to što nam nude. Oni time nisu ispunili naše zahtjeve koje smo ranije tražili od njih. Mi želimo pokretanje proizvodnje i da radimo i pošteno zarađujemo kako bi mogli da hranimo porodice. Želimo da nam ispune zahtjeve, a ne da nam daju jednokratnu pomoć i sadaku”, rekao je Užičanin.

Napominje da će danas čekati predstavnike vlade Tuzlanskog kantona, dok sutra planiraju nastavak puta prema granici sa Hrvatskom.

“Danas ćemo čekati predstavnike vlasti kako bi im prenijeli šta su naši zahtjevi, mada smo im to ranije već prenijeli. Kazat ćemo im da ne prihvatamo njihov prijedlog i da želimo da radimo. Danas ćemo se odmoriti, jer mnogi radnici su umorni od puta, pa bi sutra mogli nastaviti put prema granici”, kazao je Užičanin.

Inače, premijer Tuzlanskog kantona Bahrija Umihanić za AA je kazao da su vlasti danas ispunile zahtjeve koje su radnici iz više firmi Tuzlanskog kantona.

“Mi smo danas ispunili zahtjeve radnika. Jedan dio se odnosi na novčanu pomoć od 220 KM, što je 30 posto od prosječne plaće u kantonu, a drugi dio se odnosi na 180 KM u prehrambenih paketima. Taj drugi dio bi išao preko Merhameta koji bi izdavao potvrde radnicima koji bi u u jednom supermarketu mogli da kupe prehrambene proizvode”, rekao je Umihanić izrazivši ranije nadu da će radnici prihvatiti ovaj prijedlog te da se konačno riješi problem koji je uzdrmao cijelu bh. javnost.

“Nadam se da će radnici prihvatiti ovaj prijedlog. Od ponedjeljka je planirano da krenu isplate po 220 KM”, objasnio je premijer Umihanić.

Radnici su i jučer odbili prijedlog vlade Tuzlanskog kantona koja je na vanrednoj sjednici donijela odluku da radnicima koji pješače prema Orašju, u namjeri da napuste BiH, dodijeli pakete s osnovnim životnim namirnicama, u vrijednosti od 100 KM.

Inače, radnici su jučer krenuli iz Ormanice kod Srebrenika, a nekoliko sati kasnije za njima je krenula grupa od skoro 200 radnika Fabrike obuće Aida, Livnice čelika, Fabrike deterdženata Dita i Fabrike namještaja Konjuh. Svi oni su tokom proteklih sedmica protestovali na ulicama Tuzle, apelujući na probleme radnika koji se odnose na zaposlenje, uvezivanje radnog staža te teškog socijalnog stanja.

(TI/AA)