Sastanak: Kakva je sudbina nacionalizirane vakufske imovine u Tuzli?

by admin
| 11:07

Direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović održao je radni sastanak sa predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Tuzla Hasan-ef. Spahićem.

Sastanku su prisustvovali Dženan Rahmanović, sekretar Medžlisa IZ Tuzla, Elmedin Avdibašić, referent za vakufe Medžlisa IZ Tuzla i Huso Salihović, pravnik Vakufske direkcije.

Na sastanku se razgovaralo o sudskim postupcima koji su pokrenuti u cilju zaštite vakufske imovine u Tuzli, kao i o realizaciji zaključaka Rijaseta IZ koji se tiču vakufske imovine na području Medžlisa Tuzla.

Na sastanku se razgovaralo o nacionaliziranoj vakufskoj imovini na području Medžlisa Tuzla kojom prilikom je direktor Vakufske direkcije upoznao predstavnike Medžlisa sa Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, kojim se tretira pitanje obezbjeđenja zamjenskih stanova izvornim vlasnicima.

Predložene izmjene i dopune Zakona su usvojene od strane Predstavničkog doma ParlamentaFederacije BiH, dok se njihovo usvajanje u narednom periodu očekuje i od strane Doma naroda, nakon čega bi započela implementacija Zakona.

Medžlis IZ Tuzla je primjer uspješnog upravljanja i unaprijeđenja vakufske imovine, kao i uspješnog ukrupnjavanja vakufskih nekretnina.

Na sastanku je razgovarano o otvaranju izgrađenog vakufskog administrativno-poslovnog centra Turali-begovog vakufa u Tuzli koje je planirano u prvom kvartalu iduće godine.

(TI/miztuzla)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.