“Put bez povratka”: Radnici će spavati u Ormanici, nova vlast nudi pomoć od 300 KM!

by admin
| 19:31

Obespravljeni radnici „Aide“, „Dite“, „Livnice čelika“ i „Konjuha“, koji su u srijedu u jutarnjim satima krenuli pješke prema Graničnom prijelazu u Orašju u namjeri da napuste Bosnu i Hercegovinu, trenutno se nalaze u Ormanici.

Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindata radnika Fabrike obuće „Aida“, kazao je za Agenciju Fena da su radnici  trenutno u Coloseumu, u mjestu Ormanica, gdje će i prenoćiti, a smještaj imaju zahvaljujući načelniku Gradačca, tamošnjem Crvenom križu i građanima. 

Na pitanje znaju li radnici da je jedno od mogućih rješenja, a nakon danas usvojenog rebalansa budžeta TK za 2014., da im se kroz programe Crvenog križa pronađe način za isplatu sredstava, koja postoje, ali nema još uvijek zakonskog okvira koji je sprovodiv, Užičanin je kazao da  vlasti “već tri mjeseca nemaju zakonskog okvira”. 

– Oni imaju zakonski okvir da rade  u tehničkom mandatu i primaju plaću, a kad im to istekne da primaju bijeli hljeb. Mi smo čuli da bi nam preko Crvenog križa podijelili po 300 KM, a mi to odbijamo jer smo tražili 400 KM – rekao je Užičanin. 

Radnike je danas posjetio i Bahrija Umihanić, premijer Vlade TK u ostavci, koji je radnicima obećao da će Vlada i rukovodstvo Skupštine pokušati pronači mogućnost isplate jednokratne novčane pomoći. Dogovoreno je da radnici u Ormanici čekaju do 12 sati, do kada će se znati da li je vlast u Tuzlanskom kantonu uspjela naći rješenje koje će zadovoljiti radnike koji se već drugi dan kreću prema granici Europske unije.

– I ako se vratimo u Tuzlu, radnici „Aide“ će prvi radni dan biti pred Vladom jer je većinski vlasnik „Aide“ i ima da rješava naše probleme. Mi smo državna firma – poručio je potpredsjednik Sindata radnika Fabrike obuće „Aida“.

(Tuzlainfo/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.