Dogovorena nova vlast u TK: Najviše ministarstava za SDA i DF, dio “kolača” i za BPS, NSRZB i HDZ

by admin
| 16:59

Novu vlast u TK, kako je danas dogovoreno, činit će SDA, DF, NSRzB i BPS. Zajedničkom press konferencijom nove vladajuće većine, odlučena je i raspodjela ministarskih fotelja.

 

Kada je u pitanju raspodjela pozicija, pored premijerske, SDA će dobiti i pet ministarstava. U naredne četiri godine će voditi brigu o industriji, borcima, finansijama, prostornom uređenju i poljoprivredi, dok će DF biti zadužen za MUP, obrazovanje, razvoj i poduzetništvo, rad i socijalnu politiku i pravosuđe. Međutim, pravosuđe će po dogovoru sa viših nivoa pripasti HDZ-u (iako u Skupštini TK nema niti jednog zastupnika. BPS će dobiti zdravstvo, dok će Boljitak dobiti saobraćaj i trgovinu.

Na današnjoj press konferecniji usvojen je i prijedlog mjera ka reformi TK.

Ono što će zasigurno izazvati najveće polemike, jeste „kresanje“ plata budžetskim korisnicima, prema sljedećem rasporedu:

Plate do 999 KM neće biti umanjivane, dok će primanja od 1.000 do 1.999 maraka biti smanjena za pet posto. Primanja od 2.000 do 2.999 KM umanjit će se za 10 posto, dok će najviše plate, od 3.000 maraka i više, biti umanjene za 15 posto.

Također, jedna od intrigantnijih stavki novog dogovora, jeste i kovertirana ostavka svim direktorima javnih preduzeća u TK, te ulazak Finansijske policije u pomenute ustanove, kako bi se provjerilo poslovanje.

Dogovoreno je i to, da niko od trenutnih članova, takozvane ekspertne vlade na čelu sa premijerom Bahrijom Umuhanićem, ne smije biti dio nove vlasti.

Sutra bi trebala biti održana i sjednica Skupštine TK na kojoj će biti izabrano rukovodstvo i delegati u federalni Dom naroda.

(Tuzlainfo/Bportal.ba)