Košarkaški Kup BiH: Sloboda osigurala prolaz u naredni krug

by nedim
| 7:07

Veliku borbu između crveno-crnih rivala imali smo priliku vidjeti sinoć u maloj dvorani Mejdana, gdje su u okviru polufinala Kupa Sistema A igrali košarkaši Slobode i Čelika.

Ekipe iz Tuzle i Zenice bile su itekako motivisane da se pridruže košarkašima Bosne u finalu, a to su pokazali igrom do posljednjeg zvižduka u prilično napetom susretu. Iako je domaćin nakon sva četiri perioda igre imao prednost, gosti se nisu dali slomiti do samog kraja i držali su priključak vrebajući preokret do kojeg na kraju ipak nisu došli.

Sloboda je lošije ušla u crveno-crni derbi, gosti su bili agresivniji, ali već sredinom prve četvrtine Tuzlaci uspostavljaju svoju igru i imaju prednost od 26:18. Gosti su serijom u drugoj četvrtini potpuno stigli rezultat, ali Sloboda i na veliku pauzu odlazi sa prednošću rezultatom 40:34. Prvo poluvrijeme obilježile su velike tenzije na obje strane te su zbog prigovora na račun suđena temperamentni treneri Damir Mulaomerović i Josip Pandža zaradili po tehničku grešku.

Treću četvrtinu igrači Slobode otvorili su serijom koja ih je odvela na dvocifrenu razliku. Međutim, ponovo dolazi do oscilacija u igri nakon čega igrači Čelika preuzimaju kontrolu igre i spuštaju prednost na pet poena zaostatka uz rezultat 52:47 na kraju treće dionice. U posljednjem periodu igre domaćin se još jednom rezultatski odvojio, nekoliko puta su pokušali prelomiti meč, ali se Čelik teškim šutevima kada je to bilo najpotrebnije držao u igri do posljednje minute. Ostvarena prednost na početku četvrte četvrtine bila je dovoljna za pobjedu Slobode i konačan rezultat 71:66.

Najbolji igrač susreta bio je novi kapiten Slobode Ibrahim Durmo koji je ostvario double-double učinak od 23 poena i 12 skokova. U redovima domaćih dobru partiju zabilježio je i Đorđe Lelić sa 13 postignutih poena. Kod gostiju je najbolji pojedinac bio povratnik u Mejdan, bivši igrač Slobode, Milivoje Božović koji je također upisao double-double učinak od 22 poena i 10 skokova. Zapaženu rolu imao je i Haris Delalić koji je postigao 15 poena.

Ekipa Slobode ovom pobjedom priključila se Bosni u finalu Kupa BiH – sistema “A” koje će se odigrati u dvorani Skenderija u Sarajevu, a termin odigravanja finalne utakmice bit će utvrđen u danima koji slijede. Crveno-crni tim već ima zakazan susret u Skenderiji protiv Bosne za subotu 30.01. budući da ih sarajevska ekipa dočekuje u okviru 17. kola Prvenstva BiH.

(TI)