Udruženje građana “Multi” Tuzla : Javni poziv za partnere projekta „Let's Do It Tuzla“

by admin2
| 21:00

Udruženje građana „Multi“ Tuzla poziva sve javne i privatne privredne subjekte sa područja Grada Tuzla i neposrednog okruženja da pruže podršku aktivnostima ekološko-volonterskog projekta „Let's Do It Tuzla“ u 2021. godini, a koje prevashodno podrazumijevaju organizaciju i implementaciju jubilarne desete po redu terenske akcije čišćenja ilegalnih deponija otpada i devete terenske akcije sadnje drveća.

Pored navedenog, aktivnosti projekta u ovoj godini odnose se i na implementaciju programa ekoloških edukacija „Mala škola ekologije“ u osnovnim i srednjim školama na području Grada Tuzla, kao i mnoštvo promotivnih aktivnosti koje predstavljaju uvertiru u velike terenske akcije.

Kao i ranije, projekat „Let's Do It Tuzla“ i Udruženje građana „Multi“ pružit će podršku i aktivnostima drugih nevladinih organizacija i neformalnih grupa, koje za cilj imaju unapređenje stanja u okolišu našeg grada, kao i afirmaciji ekoloških vrijednosti, principa zaštite životne sredine i okoliša i pravilnog zbrinjavanja otpada. Sve aktivnosti bit će realizovane u zavisnosti od epidemiološke situacije, raspoloživih ljudskih, ali i tehničko-logističkih mogućnosti i kapaciteta.

“ Projekat je do sada podržao veliki broj uspješnih privrednih subjekata iz naše zemlje te se iskreno nadamo i radujemo proširenju velike ekološke porodice u ovoj godini. Svi zainteresovani subjekti mogu kontaktirati Organizacioni odbor projekta „Let’s Do It Tuzla“ putem e-maila [email protected], a za dodatne informacije na raspolaganju je i broj telefona 062/174-961, kao i Facebook stranica „Let’s Do It Tuzla“ O PROJEKTU „Let's Do It“ projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 188.991 volontera, koji su očistili oko 13.365 tona otpada i zasadili 465.391 sadnica raznih vrsta drveća.

Volonterske akcije „Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“ i „Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“ su do sada organizovane u 115 općina/gradova i cilj nam je projektom obuhvatiti sve općine/gradove u Bosni i Hercegovini. „Let's Do It“ u Bosni i Hercegovini je dio svjetskog pokreta „Let’s Do It World“ u kojem učestvuje 168 zemalja i u kome je do sada uzelo učešće više od 35.000.000 volontera.

Zvanični organizatori „Let's Do It“ volonterskih akcija u našoj zemlji su Udruženje građana „Ruke“ iz Sarajeva i Udruženje građana „Mozaik prijateljstva“ iz Banja Luke, dok je organizator aktivnosti za Grad Tuzla Udruženje građana „Multi“.

Danas je „Let’s Do It“ pokretačka snaga pozitivnih društvenih promjena u Bosni i Hercegovini. Svojim radom želimo da građanima vratimo nadu u bolje sutra i vjeru da ova zemlja može biti bolje i ljepše mjesto za život. Želimo da naša zemlja u svijetu bude poznata kao zemlja čistih rijeka i planina, kao zemlja gostoprimstva i dobrih ljudi, kao zemlja u kojoj svako može da živi od svog rada, kao zemlja u kojoj ljudi različitih religija i nacija svoje razlike smatraju bogatstvom te u kojoj se svi nesporazumi rješavaju u ljubavi i miru” – navodi se.

Od samog početka postojanja i djelovanja projekta na teritoriji Bosne i Hercegovine (2012.g.), Grad Tuzla uzima učešće u svim aktivnostima.

Lokalni tim Tuzla je do sada organizovao ukupno devet terenskih akcija čišćenja ilegalnih deponija otpada („Let's Do It – očistimo zemlju za 1 dan“) i osam terenskih akcija sadnje drveća („Let's Do It – milion sadnica za 1 dan“).

U navedenim aktivnostima, od 2012. godine pa sve do danas, u Gradu Tuzla, učešće je uzelo 8.250 učesnika, koji su zajedničkim snagama očistili 310 tona otpada i zasadili 6.400 sadnica raznih vrsta drveća. U sklopu programa ekoloških edukacija „Mala škola ekologije“ održano je ukupno 219 jedinstvenih prezentacija, uz učešće preko 9.000 učenika iz svih osnovnih i srednjih škola sa područja Grada Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)