srijeda, 20 Januar 2021 07:32

Čeka se dogovor: Ko će biti novi ministri u Vladi TK?

1801 urucen mandat kadrija

O novim ministrima u Vladi Tuzlanskog kantona trenutno samo špekulacije, piše RTV Slon. Niko iz Skupštinske većine ne želi govoriti o imenima novih ministara, jer se pregovori aktivno vode. SDP vodi pregovore sa PDA, Našom strankom i SBB-om. Najviše ministarskih pozicija imati će upravo SDP, ali iz ove stranke kažu da je još uvijek rano govoriti o konkretnim imenima i resorima.

”Ja još nisam vidio kandidate… rekao vam je mandatar da se razgovara i da će se razgovarati u skladu sa vremenskim okvirom, obavit ćemo sve konsultacije i kada bude predlog sastava bit ćete obaviješteni,” rekao je za RTV Slon Slađan Ilić, predsjedavajući Skupštine TK (SDP).

Sastav nove Vlade trebao bi biti poznat u narednih deset dana, možda čak i do kraja ove sedmice.

”Dajte nam malo vremena da se usaglašavamo, nije to lagan proces…”  rekao je Kadrija Hodžić, mandatar za sastav Vlade TK. U ovom procesu prelamaju se i interesi svih stranaka koje čine većinu. Nezvanične informacije kažu da će Zvjezdan Karadžin iz Naše stranke biti novi ministar prostornog uređenja i zaštite okolice, a da će Elvir Rožnjaković dosadašnji ministar na ovoj funkciji u novoj Vladi biti ministar poljoprivrede. I jedan i drugi objašnjavaju da je još uvijek rano govoriti o tome, te da su to za sada samo nagađanja.

Osim njih spominje se i Bahrudin Hadžiefendić nekadašnji ministar zdravstva –  prema nezvaničnim informacijama on se vraća na ovu funkciju.  A ministarske pozicije očito žele sve stranke, pa i Pokret demokratske akcije.

”Mi smo već dostavili novom premijeru oko 50 imena za sastav Vlade. Nećemo mu uticati koga će izabrati od tih kadrova jer se ovdje radi o stručnoj Vladi koja će biti imenovana u Tuzlanskom kantonu,” rekao je Senad Alić, predsjednik Kantonalnog odbora PDA.

U političkoj ukrštenici spominju se još dva imena. Tako bi Elvis Baraković trebao biti novi ministar obrazovanja, a Boris Balta ministar za kulturu, sport i mlade TK. No, pregovori su u toku, a tačna imena novih ministara bit će poznata u narednih deset dana.

(TI/RTV Slon)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu