Radnici “Aide” i danas protestuju: U srijedu 43 radnika najavila odlazak iz BiH!

by admin
| 11:30

Oko 200 radnika Fabrike obuće “Aida” okupilo se jutros pred zgradom Skupštine Tuzlanskog kantona.

Potpredsjednik Sindikata radnika “Aide” Hasan Užičanin poručio je da radnici neće odustati od svojih zahtjeva,

– Ako nam se niko ne obrati, idemo pred Vladu TK-a – rekao je Užičanin.

Navodi da su radnici dobili zabranu okupljanja, ali da će uprkos tome nastaviti to činiti, “jer je ovo slobodna i demokratska zemlja”.
– Mi nismo izgubili bitku. Borit ćemo se i dalje. Ovo je samo njihova sramota. Da oni rade svoj posao, mi ne bismo bili ovdje, nego u fabrikama – smatra Užičanin.

Radnici su za srijedu najavili, kako upozorava Užičanin, odlazak iz države te da su se dosad na spisak upisala 43 radnika “Aide”, a očekuje ih se i više.

Na nedavno održanoj vanrednoj sjednici, posvećenoj zahtjevima sindikata Fabrike obuće “Aida”, Vlada TK-a je zaključila da nije u mogućnosti razmatrati odluku o odobravanju jednokratne socijalne pomoći radnicima “Aide”, do donošenja izmjena i dopuna budžeta Tuzlanskog kantona.

Također je zaključeno da osiguranje sredstava u budžetu TK-a za 2015. godinu za uvezivanje radnog staža za sve radnike “Aide” za svih 18 godina, zbog nedostatka zakonskog osnova i znatno velikog iznosa potrebnih sredstava, nerealan i neostvariv zahtjev.

Saopćeno je i da će Vlada TK-a, putem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, a u saradnji s menadžmentom “Aide” i dalje pomagati na iznalaženju odgovarajućih poslova za sva tri pogona “Aide”, s obzirom na to da je jedini zakonski način da firma sama zbrine sve svoje radnike putem proizvodnje i osiguranja potrebnih finansijskih sredstava.

(TI/Bportal/Fena)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.