Tuzla: U petak “Veče savremene muzike za violončelo i harmoniku 2B”

by nedim
| 18:17

Koncert pod nazivom „Veče savremene muzike za violončelo i harmoniku „2B“, biće održan u petak, 15.01.2021.godine, u 18:00 sati u Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, a u sklopu JU Centar za kulturu Tuzla.

Nastupit će članice Duela „2B“ u sastavu: Belma Alić (violončelo) i Belma Šarančić (harmonika).

Na programu će se naći Sofia Gubaidulina (1931), In Croce / Na križu (1979), Yuji Takahashi (1938), The Dream Carp / Ribica iz snova / (1992), Nigel Osborne (1948), Stone Garden 2 / Kameni vrt 2 (1988), Toshio Hosakawa (1955), In die Tiefe der Zeit / Iz dubine vremena (1994)

Belma Alić (violončelo) je diplomirala 2004. godine u klasi prof. Yevgeny Xaviereff-a na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu. Godine 2007. završava postdiplomski studij u istoj klasi i 2015. godine doktorski studij na temu “Nove tehnike sviranja s fokusom na savremenu muziku pisanu za violončelo solo”.

Osvojila je više prvih i specijalnih nagrada na takmičenjima učenika i studenata muzike u FBiH i šire. Umjetnički je rukovodilac kamernog ansambla Strings Attached Sinfonietta i članica je kamernog ansambla muzičke akademije aMAS. Od 2007.godine je član ansambla Circus opera. Trenutno je vanredni profesor iz oblasti violončela na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu.

Belma Šarančić (harmonika) je 2005.godine završila dodiplomske studije na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu (teoretsko-pedagoški smjer, dobitnica priznanja „Zlatna značka“) i Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu (smjer harmonika u klasi prof.Danijele Gazdić, dobitnica nagrade „Vojin Komadina“). Magistrirala je (2009) u klasi prof. Radomira Tomića iz oblasti Harmonika – koncertni izvođač na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu.

Specijalističke studije završila je (2012) u klasi prof. Claudia Jaccomucija na Scuola Superiore di fisarmonica u Urbinu (Italija). Doktorirala je (2015) harmoniku na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu pod mentorstvima: prof.Geir Draugsvolla – harmonika I prof.Senada Kazića – pisani rad, kao prvi doktor muzičkih umjetnosti u BiH.

Duo “2B” čine dvije umjetnice, dvije Belme, koje su ujedno i prve dvije doktorice muzičke umjetnosti u Bosni i Hercegovini i koje su svoje živote podredile umjetničkom stvaralaštvu i istraživanju svojih instrumenata.

2018.godine su spojile svoje instrumente, te ih je snaga i ljepota ujedinjenog zvuka ohrabrila i podstakla da krenu u umjetnička istraživanja postojećih djela, kao i podsticanju kompozitora za komponovanjem novih djela za taj sastav.

Repertoar sezone 2020/21 “2B” istražuje životne ideale prikazane kroz i u umjetnosti,  propitujući ih kroz tri različite kulture – britanske, ruske i japanske.

Ulaz na koncert je slobodan uz obavezu pridržavanja mjera bezbjednosti Kriznog štaba Federacije BiH, da drže rastojanje jedni od drugih i nose zaštitne maske.

(Tuzlainfo.ba)