petak, 08 Januar 2021 14:21

Čolić: Zabrana kretanja u noćnim satima smanjila je broj COVID pozitivnih u TK

0401 ministrica colic

Broj zaraženih na dnevnom nivou na području Tuzlanskog kantona se smanjuje, a ohrabrujući su podaci i iz COVID bolnice koji pokazuju da je smanjen i broj hospitaliziranih – piše federalna.ba. Trenutnu epidemiološku situaciju na ovom području prokomentarisala je Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona.

''Ono čega sam se ja lično najviše pribojavala jeste bio period praznika kada smo imali povećan broj ulazaka građana iz drugih zemalja u BiH. Međutim, evo do danas nemamo povećan broj slučajeva'', kaže ministrica Čolić.

Kako dalje kaže, još uvijek se okvirno testira isti broj ljudi na dnevnom nivou, ali je procenat pozitivnih slučajeva znatno manji.

''Zabrana kretanja od 23 sata do 5 ujutro te zabrana okupljanja je značajno utjecala na ove podatke.  Za nadat se da će u narednom periodu biti tako, da će se broj zaraženih smanjivati'', dodaje.

S obzirom na to da mnoge zemlje Evrope uvode restriktivnije mjere zaštite kako bi pandemiji što prije došao kraj, ministrici je postavljeno pitanje da kaže ima li potrebe za takvim mjerama u Tuzlanskom kantonu.

''S obzirom na ovakve brojeve, ne znam da li imamo opravdanja da to uradimo. Prema mom mišljenju to je trebalo uraditi još u septembru prošle godine kada je situacija na kantonu bila daleko teža i komplikovanija. Trenutno nemamo razloga za uvođenjem rigoroznih mjera na području našeg kantona'', zaključila je Čolić.

(TI/federalna.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu