Tehnološki fakultet u Tuzli: Marizela Šabanović odbranila prvi doktorat u BiH iz uže oblasti nutricionizam

by admin
| 21:12

Marizele Šabanović, nutricionista iz Tuzle, danas je odbranila doktorsku disertaciju pod nazivom „Uticaj prehrane, unosa antioksidanasa i životnog stila na simptome upale vena debelog crijeva“, što je prvi doktorat iz uže oblasti nutricionizam u Bosni i Hercegovini.

Doktorska disertacija uz veliki broj zainteresovanih odbranjena je na Tehnološkom fakultetu Univerziteta u Tuzli, gdje je Marizela Šabanović angažovana kao spoljna saradnica.

Komisiju su činili Dr.sc. Brižita Đorđević, vanredni profesor, izabran za užu naučnu oblast „Hemija hrane i dijetetskih proizvoda“, Farmaceutski fakultet Univerziteta u Beogradu, Dr.sc. Midhat Jašić, vanredni profesor, izabran za užu naučnu oblast  „Nutricionizam“, Tehnološki fakultet Univerziteta u Tuzli, koji bio i mentor kandidatkinji, te Dr.sc. Dubravka Vitali Čepo, docent, izabrana za nastavne predmete„Biokemija prehrane“ i „Dijetoterapija“, Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu; 

Dr. sci. Marizela Šabanović, nutricionistica, rođena je u Tuzli. Na Tehnološkom fakultetu, Odsjek prehrambeni, diplomirala je 2004. godine kao Zlatni student. Tokom studija bila je i stipendistica njemačke fondacije Heinrich Boll. Postdiplomski studij upisala je na Farmaceutskom fakultetu u Tuzli, na modulu Bromatologija i nutricionizam. Magistarski rad pod nazivom „Uticaj prehrane i fizičke aktivnosti na stanje uhranjenosti u adolescenata“ odbranila je u aprilu 2011. godine.

Angažovana je kao spoljna saradnica u zvanju više asistentice na predmetu Bromatologija na Farmaceutskom fakultetu Univerziteta u Tuzli.

Stručna saradnica je iz oblasti nutricionizma mjesečnog magazina „Ljepota i zdravlje“, te saradnik portala Tuzlainfo.ba, na kojem je objavila više od 50 popularnih kolumni pod nazivom „Doza zdravlja“, koje su prenosili brojini portali širom BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.