Tuzlanski kanton: Skoro 430.000 za podršku preduzećima i obrtu

by admin
| 9:19
  •  
  •  
  •  
  •  

Ugovore ukupne vrijednosti skoro 430.000 KM, kao podrška aktivnostima i razvoju malih, srednjih preduzeća i obrta, danas su potpisali predstavnici sedam firmi dobitnika ovih sredstava. Radi se o realizaciji jednog od Programa raspodjele sredstava koja Ministarstvo razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona izdvaja za razvoj našeg kantona.

Na prethodno raspisani javni poziv pristiglo je ukupno 167 aplikacija, od čega je sredstva za podršku po različitim programima dobilo 90 aplikanata. U preostalom broju aplikacija radilo se o neblagovremenim ili nepotpunim i neurednim aplikacijama.

Za sufinansiranje troškova malih i srednjih preduzeća i obrtnicima za uvođenje ISO/IEC standarda, osiguranje CE znaka i obnavljanje standarda 17 aplikanata je dobilo ukupno 66.727,36 KM. Sa 28.000,00 KM će se sufinansirat 4 programa/projekata udruženja, a za subvencije za podršku obrtničkim komorama je izdvojeno 15.000,00 KM. Za nabavku opreme, repromaterijala i alata za 37 obrtnika subvencioniran je iznos od ukupno 153.795,21 KM. Subvencija za 3 mala i srednja preduzeća i obrtnike za prekvalifikaciju, dokvalifikaciju i specijalizaciju iznosi 6.598,50 KM. Za podršku novoosnovanim malim i srednjim preduzećima i obrtima za 15 aplikacija je odobreno 47.250,65 KM, a za subvencioniranje dijela kamata po kreditima odobrenim u komercijalnim bankama za rast i razvoj malih i srednjih preduzeća i obrta 13 aplikacija je dobilo ukupno 110.640,78 KM.

„Iako se, obzirom na broj malih i srednjih preduzeća i obrta registriranih na našem kantonu, radi o relativno malim sredstvima, sigurni smo da će odobrena sredstva doprinijeti jačanju njihove konkurentnosti na tržištu” istakao je ovom prilikom Edin Nišić, Sekretar Ministarstva razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.