Tuzlanski kanton: Za sedam godina broj osnovaca manji za 10.288 učenika

by admin
| 12:08

U Informaciji o stanju u oblasti predškolskog, osnovnog i srednjeg odgoja i obrazovanja u školskoj 2013/2014. godini, koju je danas prihvatila Vlada TK istaknuto je da na području Tuzlanskog kantona rade 134 ustanove za predškolski, osnovni i srednji odgoj i obrazovanje koje pohađa 65.222 učenika.

U odnosu na prethodnu pedagošku godinu smanjio se broj djece u ustanovama za predškolski odgoj i obrazovanje za 503. Iz godine u godinu smanjen je broj učenika koji pohađaju osnovno obrazovanje, tako da je za posljednjih sedam godina broj učenika koji pohađa osnovno obrazovanje smanjen za 10.288 učenika.

Podaci za srednje obrazovanje pokazuju da je školskoj 2013/2014. godini došlo do pada broja učenika koji pohađaju srednje obrazovanje u odnosu na prethodnu godinu, i to za 1.978 učenika.

Na području devet općina Tuzlanskog kantona u odnosu na prošlu školsku godinu došlo je do smanjenja broja učenika koji pohađaju redovno i specijalno osnovno obrazovanje, i to na nivou Kantona za 747 učenika.

Prvenstveni razlog smanjenja broja učenika u osnovnim školama u vezi je sa smanjenjem stope prirodnog priraštaja. Neplanirano veliki broj učenika u JU Srednja medicinska škola Tuzla je u značajnoj mjeri narušio odnos broja učenika upisanih u druge srednje škole.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.