„Lopticu prebacili“ Skupštini TK: Predstavnici Vlade razgovarali sa radnicima Aide

by admin
| 10:55

O zahtjevima koje su sindikati tri pogona Fabrike obuće „Aida“ d.d.Tuzla tokom jučerašnjeg dana uputili Vladi Tuzlanskog kantona sa radnicima su razgovarali premijer TK Bahrija Umihanić i ministar industrije, energetike i rudarstva Mulaga Fejzić.

Vlada Tuzlanskog kantona će zahtjev za materijalno zbrinjavanje radnika do uposlenja proslijediti Uredu za zakonodavstvo, Kantonalnom pravobranilaštvu i Ministarstvu finansija TK, rečeno je ovom prilikom, kako bi se očitovali o zakonskom osnovu i finansijskim mogućnostima.

Ukoliko mišljenja budu pozitivna zahtjev će biti proslijeđen Skupštini TK.

Premijer Umihanić još jednom je naglasio kako se Vlada TK nikada do sada nije oglušila ni na jedan zahtjev radnika ali zbog zakonskih prepreka izvršna vlast nije u mogućnosti rješavati pitanja koja su u nadležnosti zakonodavne vlasti. Sva četiri zahtjeva Sindikata FO “Aida” d.d. Tuzla danas će razmatrati Vlada TK na vanrednoj sjednici kojoj će prisustvovati i tri predstavnika radnika.

Preostali zahtjevi Sindikata odnose se na jednokratnu pomoć radnicima FO“Aida“ u visini od po 400,00 KM po radniku, uvezivanje radnog staža za proteklih 18 godina i upošljavanje sva tri pogona fabrike – saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(TI)