Vive Žene Tuzla: U toku je velika kampanja „Čuješ, vidiš, znaš – REAGUJ!“

by admin2
| 15:00

Udruženje građana Vive Žene Tuzla startalo je veliku kampanju “Čuješ, vidiš, znaš – REAGUJ!”  – prvu ovakvog tipa koja pored žrtve nasilja u porodici u fokus stavlja policijske službenike i građane/ke, komšije, rodbinu, prijatelje, poznanike da ukoliko ČUJU, VIDE, ZNAJU da se u njihovoj blizini događa nasilje REAGUJU i pozovu 122.

Policijski službenici su tu da postupe po zakonu i pruže zaštitu žrtvi nasilja kroz dosljedno podnošenje Zahtjeva za isticanje zaštitnih mjera.

Sa ciljem informisanja javnosti o aktivnostima kampanje, pored tradicionalnih medija poput radija i TV-a, pokrenut je i oficijelni web sajt vivezene-reaguj.ba, na kojem se mogu naći sve potrebne informacije kao što su video poruke, zatim koje zaštitne mjere policija može da predloži, smjernice za policiju, ali i kako postati dio kampanje, što mogu svi građani i građanke koji su mišljenja da se treba zaustaviti nasilje u porodici.

Od velike je važnosti da svaki građanin/ka ima mogućnost da izrazi svoje mišljenje o ovoj temi, kako bi zajedno podigli svijest javnosti i onih koji su na pozicijama moći o važnosti prevencije i sprečavanja nasilja u porodici koja je stub društva.

Sve informacije mogu se pratiti i na facebook stranici Udruženje građana Vive Žene, Tuzla i na Instagramu ugvivezene.

Kampanja “Čuješ, vidiš, znaš – REAGUJ!” se provodi u sklopu projekta: “Prevencija i sprječavanje nasilja na području Tuzlanskog kantona”, kojeg realizuje U.G. Vive Žene, Tuzla, u okviru regionalnog projekta “Sprovođenje normi, mjenjanje stavova” kojeg finansira Europska unija, a provodi UN Women.

(Tuzlainfo.ba)       

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.