Vlada TK nije odgovorila na zahtjev sindikata: Novi protest radnika “Aide”

by admin
| 11:18

Radnici Fabrike obuće “Aida” iz Tuzle okupili su se danas u 10.00 sati pred zgradom Vlade Tuzlanskog kantona.

 

– Mi smo Vladi TK-a poslali zahtjev za sastanak s premijerom i svim ministrima, ali nam niko nije odgovorio. Naši su zahtjevi uvijek isti, a to su uposlenje sva tri pogona, ako nema posla onda materijalno zbrinjavanje sve do uposlenja i na kraju povezivanje radnog staža koji već 18 godina nije povezan. Nude nam da povežu osam mjeseci radnog staža na šta mi nećemo pristati – kazao je za Agenciju Fena Hasan Užičanin, potpredsjednik Sindikata radnika “Aide”.

 

Radnici “Aide” su, prema Užičaninovim riječima, kao i druge firme, tražili novčanu pomoć koja im je obećana, ali od koje još nema ništa, jer nije izabrano rukovodstvo Skupštine TK-a.

 

Na pitanje da li će štrajkovati glađu, Užičanin je rekao da će o tome danas donijeti odluku nakon konsultacija sa svim radnicima.

 

U “Aidi” su se dogovorili da pogon u Dubokom Potoku nastavi s radom, te da ne izlazi na proteste, kako ne bi bilo, po riječima potpredsjednika Sindikata radnika fabrike, da radnici neće da rade.

 

Na sastanku sa ministrima Mulagom Fejzićem i Zvjezdanom Karadžinom, radnicima je saopćeno da im je obezbjeđen posao za samo petnaestak dana, što, radnici nisu prihvatili.

 

Zasad, protesti protiču bez incidenata, a kontroliše ih veći broj pripadnika policije.

 

(TI/Fena)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.