Uskoro nastavak radova: Vlada Hrvatske finansira izgradnju HKC „Sv. Franjo“ u Tuzli

by admin
| 9:11

U petak, 12. decembra u prostorijama Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske potpisani su Ugovori o dodjeli sredstava za financiranje 29 obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih kulturnih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kao i za pomoć poplavom pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini.

Izgradnja HKC SV. FRANJO Tuzla je između ostalih prepoznat kao važan projekt kojeg relazira Franjevački samostan sv. Petra i Pavla u Tuzli. Radi se o izgradnji dva objekta: multifunkcionalne dvorane koja zadržava konture stare katoličke crkve, koja je uslijed slijeganja tla sredinom osamdesetih godina prošlog stoljeća srušena, te pratećeg objekta koji će univerzalnoj dvorani davati sav neophodni prateći sadržaj.

Ove godine Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske zajedno s Vladom Republike Hrvatske odobrio je za nastavak izgradnje Centra 450.000,00 HRK te je u Zagrebu potpisan ugovor između Franjevačkog samostana Tuzla i Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Radovi na Centru, u dogovoru sa arhitektima Jurom Pranjićem i Anom Bosankić te izvođačima, nastavit će se početkom iduće godine.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.