Vlada i sindikati se dogovorili: Povlači se dokument kojim je planirano smanjenje plaća

by admin
| 6:05

Vlada Tuzlanskog kantona će povući Dokument okvirnog Budžeta TK za period 2015 – 2017. godina, dogovorili su predstavnici Vlade TK i Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine.

Također je dogovoreno da se formira radna grupa koja će do sredine naredne sedmice uraditi novi prijedlog Dokumenta okvirnog budžeta TK.

Pored premijera Tuzlanskog kantona Vladu TK sastanku su prisustvovali i ministar finansija Miralem Nuhanović, ministrica rada, socijalne politike i povratka Meliha Bijedić i ministrica pravosuđa i uprave Ivana Veselčić dok je grupaciju sindikata zaposlenika koji plaće primaju iz Budžeta TK predstavljao predsjednik Kantonalnog odbora SSS BiH Fahrudin Šahović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja TK Mirzet Pozderović,predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja TK-a Admir Terzić te iz Sindikata visokog obrazovanja, Samir Nurić. Sastanku je prisustvovao i predsjednik Sindikata državnih službenika u FBiH Salih Kruščica. 

Sastanak je inicirala grupacija sindikata budžetskih korisnika zbog, prema njihovim riječima, „jednostrano donesenog Dokumenta okvirnog Budžeta TK za period 2015 – 2017. godina“.

„Sindikati su izrazili zahtjev da Vlada TK povuče Dokument okvirnog Budžeta za period 2015-17. godine u uvjerenju da ćemo kroz zajednički rad doći do usaglašenijih pozicija“, rekao je ovom prilikom premijer Umihanić dodajući da je kroz razgovor predstavnicima sindikata pokušao ukazati na tendenciju rasta pojedinih rashoda te da su iz DOB-a već eliminisane mnoge pozicije.

Vlada TK će na sutrašnjoj vanrednoj sjednicu povući DOB a u narednim danima bi zajednički tim sastavljen od predstavnika Vlade TK i sindikata trebao usaglasiti dokument koji je korak ka izradi nacrta Budžeta Tuzlanskog kantona za 2015. Godinu – saopšteno je iz Odjeljenja za informisanje Vlade TK.

(TI)