Dama za volanom autobusa GIPS-a Tuzla: Putnici su bili skeptični, a danas čekaju samo Edinu!

by admin
| 22:01

Tuzlanka, Edina Delić (30), jedina žena vozač autobusa u Bosni i Hercegovini već pet godina vozi autobus u Gradskom i prigradskom saobraćajnom preduzeću Tuzla, popularnu “sedmicu” koja saobraća na relaciji Solina-Siporeks -navodi se na početku priče o njoj, objavljenoj na zvaničnoj stranici njenog preduzeća.

Ljubav prema vozilima prepoznala je još kao djevojčica kada je sa ocem popravljala auto, dok su je drugarice zvale da se igra sa lutkicama. Uvijek je govorila da želi da radi neki posao koji ima veze sa vozilima. Tako je 2003 godine završila Saobraćajnu školu. Počela je da čita o ženama vozačima autobusa i kamiona u svijetu i da sanja da i sama postane vozačica autobusa.

Tada je odlučila da polaže vozački ispit. Nakon položenih vozačkih ispita u B, C i D kategoriji, dvije godine zanat je učila kao vozač teretnih kamiona. Zatim dolazi u GiPS i postaje vozač autobusa u gradskom saobraćaju.

-Kolegama je bilo neobično na početku, mislili su da neću izdržati dugo na ovom poslu. Neki su govorili da ću ostati mjesec ili dva. Baš to mi je posebno drago, što sam dokazala da i žene mogu raditi ovaj posao. Muškarci su sebi dali previše za pravo-kaže kroz smijeh Edina.

Edina kaže da su i putnici u početku bili skeptični. Neki nisu htjeli ni ući u autobus kada su je vidjeli za volanom. Govorili su da nije sigurno da ih tako mala žena vozi. Danas putnici čekaju samo Edinu, jer kažu da se s njom najsigurnije voziti.

Još nikada nije zakasnila na vožnju, uvijek je tačna, a jedan od putnika nam je rekao: “Po Edini se sat može naštimati”.

-Kada vozim skoncentrišem se samo na saobraćaj, volim da slušam muziku i radio. Tako budem obaviještena o svim dešavanjima u Bosni i Hercegovini-kaže Edina.

Jedina žena vozač autobusa u BiH na posao uvijek dolazi sat, sat i pol ranije kako bi očistila autobus i sve pripremila za vožnju.

-Sve svoje privatne stvari ostavim kod kuće i na posao dođem čiste glave-priča Edina.1112 edina1

Ova vesela i nasmijana djevojka s velikom ljubavlju priča o poslu koji obavlja.
-Volim ovaj posao i sretna počinjem svaki radni dan. Gradski i prigradski saobraćaj Tuzla je za mene druga porodica. Svoje kolege poštujem i uvažavam, a naročito kolegu s kojim dužim vozilo. Meni ne trebaju nikakve nagrade, dovoljna mi je podrška kolega i šefa.

U autobusima GiPS-a nerijetko se dešavaju veći ili manji incidenti koje obično prvo pokušaju riješiti vozači.
Edina kaže da nije imala većih problema sa putnicima, a ako se i dese neke svađe zaustavi autobus i zamoli problematične putnike da napuste autobus.
-Nije autobus ni njihov ni moj već od GiPS-a i trebamo ga čuvati i održavati-priča Edina.

U slobodno vrijeme ova djevojka voli šetati i družiti se sa svojim prijateljima i porodicom.
-Duge šetnje me opuštaju, a gode mi jer najveći dio dana provedem sjedeći za volanom-kaže Edina.

Ženama koje bi željele da se bave ovim ili nekim drugim “muškim” poslom Edina poručuje da budu hrabre i da krenu u ostvarenje svojih snova bez obzira na predrasude društva, jer ukoliko radimo svoj posao s ljubavlju dokazat ćemo i drugima da možemo obavljati svoje zadatke.

(Tuzlainfo/gipstk.com)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.