Rudari odgovorili Vladi TK: Ako nam se uskrati zdravstveno osiguranje, zgradu Vlade napustite sami!

by admin
| 15:17

Nakon objelodanjivanja informacije da JP Elektroprivreda BiH – ZD Rudnici ”Kreka” Tuzla, Zavodu zdravstvenog osiguranja TK-a duguje 4,2 miliona KM, te najave da će uposlenicima te firme, ukoliko dugovanja ne budu izmirena, od 15. 12. biti onemogućena ovjera zdravstvenih legitimacija, danas se saopštenjem za javnost oglasio Samostalni sindikat radnika rudnika FBiH.

Kako se navodi u saopćenju Sindikata, tačno je da su neizmirene obaveze prema ZZO-u Tuzlanskog kantona od ZD Rudnici “Kreka” d.o.o. Tuzla za 2014. godinu 4.200.000 KM.

U saopćenju su naveli i da na žele govoriti o Zakonu o finansijskoj konsolidaciji rudnika iz 2009. godine i obavezama Kantona u kojima egzistiraju rudnici na ime zdravstvenog osiguranja uposlenih u rudnicima.

Na zahtjev Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH i sindikalne organizacije ZD Rudnici “Kreka” d.o.o. Tuzla u Tuzli, Uprava ZD Rudnici “Kreka” d.o.o. Tuzla u Tuzli je naznačila da je na ime zdravstvenog osiguranja uposlenih u ZD Rudnici “Kreka” d.o.o. Tuzla u Tuzli, ZZO-u u vremenskom periodu od 1.do 31. januara 2013. uplaćen iznos od 42.200.000 KM.

Na ime zdravstvenog osiguranja uposlenih u ZD Rudnici “Kreka” d.o.o. Tuzla u Tuzli, ZZO TK-a je u vremenskom periodu od 1.januara do 1. decembra ove godine uplaćen iznos od 3.500.000 KM.

Kako piše u saopćenju, ovom prilikom ne želi se komentarisati kvalitet usluga koji se pruža od ZZO TK-a, a ni broj uposlenika ZD Rudnici uglja „Kreka” u Tuzli koji koriste usluge, a bilo bi svakako korisno uraditi analizu navedenog.

Na osnovu navedenog, Samostalni sindikat radnika rudnika Federacije BiH zahtjeva od svih odgovornih, a to su Nadzorni odbor ZD Rudnici uglja „Kreka” u Tuzli, Uprava ZD Rudnici uglja „Kreka” u Tuzli, Vlada TK-a i Zavod zdravstvenog osiguranja TK-a da učini zdravstvenu zaštitu uposlenika u ZD Rudnici uglja „Kreka” u Tuzli neupitnom.

S obzirom na to da su iz Vlade TK-a energično upozorili rudare „Kreke” da od 16. decembra neće biti u mogućnosti koristiti usluge Zavoda zdravstvenog osiguranja TK-a , Sindikat upozorava da uposlenici u Rudnicima uglja „Kreka” u Tuzli moraju imati konstantno pravo na korištenje usluga ZZO TK-a, “jer se puno toga rudarima oduzelo na nezakonit i kriminalan način, a i puno toga su se i odrekli, a u korist građana TK-a i Federacije BiH”. Isključivo zaslugom rudara FBiH i prevashodno rudara “Kreke”, kako se ističe, cijena električne energije je najjeftinija u regionu.

– Gospodo iz Vlade TK-a vi ste u našoj rudarskoj zgradi koja je sagrađena rudarskom mukom. Ako rudari ,,Kreke”od 16. decembra ne budu imali pravo na zdravstveno osiguranje, 17. decembra nemojte čekati nas rudare da bi izašli iz naše zgrade, napustite je sami, biće bolje po vas, navodi se u saopćenju Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH.

(Tuzlainfo/Fena) / Foto: Ilsutracija by slobodnaevropa.orh