petak, 27 Novembar 2020 17:00

Koordinacija boračkih saveza i organizacija TK: Tražimo da se zaštite Bošnjaci povratnici u RS

2711 koordinacija

Dvadesetpet godina nakon masovnog progona Bošnjaka i Hrvata iz sjeveroistočne Bosne i izvršenih masovnih zločina, uključujući genocid u zoni UN u Srebrenici, ponovo su velikosrpski nacionalisti navalili da unište i ovo malo sirotine što je preživjelo – ističu iz Koordinacije boračkih saveza i organizacija TK te zahtijevaju da Sud i Tužilaštvo BiH odmah poduzme mjere prema pojedincima koji montiraju razne procese i kupuju lažne svjedoke u pokušaju revizije istine i promjene istorijskih činjenica.

- Svi oni za koje postoji bilo kakva sumnja da su uradili nešto protivzakonito neka svoju nevinost dokazuju na Sudu BiH.

Žrtvama genocida neće i ne mogu suditi oni koji su izvršili geonocid nad Bošnjacima i Hrvatima i danas pokušavaju kroz montirane procese oprati svoju prljavu ratnu prošlost.

Tražimo da tužilaštvo BiH odmah preuzme u svoju nadležnost sve predmete koji se odnose na Bošnjake, a da Tužilaštvo u Bijeljini radi na predmetima ratnih zločina koji su počinili pripadnici Policije i vojske RS u izvršenju genocida u julu 1995.godine i teških zločina u 1992.godini i 1993.godini u srednjem Podrinju.

Spisak učesnika iz Policije i vojske RS u genocidu sa potpunim podacima je preko 19.hiljada što je sasvim dovoljan broj predmeta za okružno tužilaštvo.

Do sada je Tužilaštvo u Bijeljini otvorilo na desetine predmeta protiv Bošnjaka a niti jedan predmet protiv organizatora i izvršioca genocida, a to je političko i crkveno rukovodstvo u  RS i pripadnici policije vojske RS.

Tražimo od Suda BiH i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodina Šefika Džaferovića i gospodina Željka Komšića, da zaštite bošnjački narod koji se vratio u RS.

Stop, nepravdi i velikosrpskoj agresiji na žrtve genocida – navodi se u saopštenju.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu