SBB u Vladi Tuzlanskog kantona trenutno ima dva ministra i to Edina Buševca, ministra trgovine, turizma i saobraćaja, i Elvira Rožnjakovića, ministra prostornog uređenja i zaštite okolice.

- Već duže vrijeme postoje spekulacije da postoji neka druga parlamentarna većina, pa mi ne želimo tu da smetamo. Kantonalni odbor će već naredne sedmice predložiti našim ministrima da podnesu ostavke. To je ono što je i predsjednik SBB-a Fahrudin Radončić predložio - kaže Lejla Vuković, koja obnaša funkciju potpredsjednice Skupštine TK, za Faktor, potvrđujući ono što je jučer najavio njen stranački kolega u Skupštini TK, Nedžad Hamzić.

Vlast u TK trenutno čine SDA sa devet zastupnika, DF sa tri, SD, SBB i SBiH sa po dva te Smajo Mandžić kao nezavisni zastupnik koji je napustio PDA, što ukupno broji 19 ruku. Bez dva zastupnika SBB-a neće biti ni minimalne većine od 18 ruku.

– Mi održavamo Vladu Tuzlanskog kantona bez ikakvih problema, doduše bez ministra za prostorno uređenje i okolicu Elvira Rožnjakovića (SBB), koji je trenutno u izolaciji, zbog koronavirusa, ali ga mijenja sekretar, dok je Edin Buševac, ministar trgovine, turizma i saobraćaja TK (SBB), uredno na sjednicama Vlade i obnaša svoju funkciju bez ikakvih problema. Čak sam razgovarao sa njim o ovoj temi i on mi je rekao da nije upoznat sa takvim stavom. Smatram da je gospodin Radončić ozbiljan političar i ukoliko je tako odlučio smatram da će to spustiti na niže nivoe, ali jednom regularnom procedurom, jer mislim da treba poštovati ljude - ministre koji su do sada radili maksimalno korektno, profesionalno i na visokom nivou, kao i većina ministara u Vladi - izjavio je za FTV premijer TK i potpredsjednik Kantonalnog odbora SDA Denijal Tulumović.

Predstavnici ostalih stranka koji čine još uvijek vladajuću koaliciju se nisu oglašavali vezano za "osipanje" koalicije.

(Tuzlainfo.ba)