Nesavjestan rad: Potvrđena optužnica protiv uposlenika „Doma za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla

by admin
| 14:45

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv četiri odgovorne osobe iz Javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo nesavjestan rad u službi. Optužene su vaspitačice u Domu  Begzada Selimović (38) iz Banovića i Muamera Mumić (39) iz Tuzle, te socijalni radnik Enisa Lišić (55) i pedagog-psiholog Amra Fajić (33) iz Tuzle.

Optuženim se na teret stavlja da su u periodu od decembra 2010. do maja 2011. godine svjesno propustile nadzor  i postupile suprotno obavezama da evidentiraju manifestacije u ponašanju štićenika, probleme u ponašanju i odstupanje od normalnog.

Nesavjesnim radom u službi  su,  i pored saznanja da je u navedenom periodu  devetogodišnja djevojčica seksualno zlostavljana od dva starija štićenika-maloljetnika, propustile da postupaju po važnim propisima i  vrše nadzor  nad štićenicima i da djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu – saopšteno je iz Odjela za odnose s javnošću Tužilaštva TK-a.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.