utorak, 24 Novembar 2020 21:00

Tuzlanski kanton: Nastavljen trend pada broja prisutnih migranata

0603 migranti

Na današnjoj sjednici Vlada TK je prihvatila Informaciju o aktualnoj situaciji u vezi sa migrantima na prostoru TK za oktobar 2020. godine. Tokom oktobra službenici Uprave policije su pronašli i evidentirali 584 migranata, koji kod sebe nisu imali identifikacione dokumente ili potvrdu o iskazanoj namjeri podnošenja zahtjeva za azil.

U odnosu na septembar, kada je evidentirano 1.700 migranta manje, radi se o smanjenju za 1.116 migranata. Prema saznanjima i dalje najveći broj migranata dolazi iz Pakistana. U ovom mjesecu radi se o 180 osoba iz ove države, zatim, Afganistana 210, Maroka 78, Bangladeša 56, Irana 17, Alžira 14, Iraka 10, Libije i Eritreje po 6, Palestine 4, Sirije 2 i Tunisa 1 migrant.

U ovom periodu evidentirano je i 13 sigurnosno interesantnih događaja u kojim su učestvovali migranti. Od toga, tri su krivična djela i to ubistvo, teška krađa i krađa. U mjesecu oktobru naloženo je pojačano preduzimanje svih preventivnih i represivnih mjera s ciljem kontrole i nadzora kretanja migranata na području Tuzlanskog kantona, sa posebnim akcentom na sprječavanju njihovog zadržavanja i grupisanja na javnim površinama.

Također, naloženo je i pojačano prisustvo policijskih službenika na mjestima koje migranti koriste prilikom ulaska u područje našeg kantona, kao i na trasama njihovog kretanja. S obzirom na početak registracije migranata u Terenskom centru Tuzla, naloženo je prisustvo policijskih službenika u ulicama Maršala Tita i Alije Izetbegovića sa trasom kretanja od zgrade MUP-a TK, Kantonalnog tužilaštva TK, Službe za poslove sa strancima-Terenski centar Tuzla, gdje će po potrebi pružati pomoć službenicima Službe za poslove sa strancima.

(Tuzlainfo.ba)


LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu