Vrijedna donacija Lions kluba Tuzla: Posteljina i pokrivači za sugrađane koji čekaju nove kuće

by admin
| 12:45

Lions klub Tuzla, član Međunarodnog udruženja Lions klubova, danas je realizirao akciju predaje humanitarne pomoći osobama pogođenim prirodnom nesrećom koja je tokom ove godine pogodila BiH, a koje su smještene u JU Dom penzionera Tuzla.

Uz pomoć Saveza slovenskih Lions klubova „Distrikt 129“, obezbjeđena je vrijedna donacija u robi koju najvećim dijelom čine posteljina, pokrivači i peškiri. Ukupna vrijednost donacije u predatoj robi i novčanoj pomoći koja će biti uručena u narednim akcijama je 7.000 dolara.

-Danas smo podijeli dio pomoći u robi, a dio će biti doniran u novčanim sredstvima za još šest porodica sa područja općine Tuzla, koje se u potpunosti ostale bez svojih domova ili nemaju uvjeta da žive u svojim domovima. Svjesni smo da je ovo kap u moru potebne pomoći, ali nam je pored svega bitno da ovi ljudi znaju da nisu sami – istakla je Sabina Mujezinović, predsjednica Lions kluba Tuzla.

Pomoć je dobile osobe koje su privremeno smještene u JU Dom penzionera Tuzla, gdje čekaju obnovu ili izgradnju svojih domova.

-Živjeli smo u naselju Šljivice, gdje nam je kuća u potpunosti uništena. Od Grada Tuzle smo dobili zemljište za izgradnju nove, a do tada nam je svaka vrsta pomoći dobro došla. Zahvaljujemo se svima koji su učestvovali u prikupljanju pomoći, posebno ove, koju rijetko dobijamo – istakla je Fadila Ljaljić, jedna od 38 osoba kojim je dodijeljena pomoć.

Današnja donacija je jedna u nizu realizovanih i planiranih akcija koje ovaj klub od sredine 2013. godine, kada su i osnovani i provodi. Nakon prirodne nesreće koja je ove godine zadesila BiH i region, Lions Club Tuzla je uz pomoć partnerskih organizacija iz Evrope i svijeta, obezbjedio i dostavio 603 paketa ugroženim porodicama, obnovio dijagnstički centar Doma zdravlja u Maglaju, te realizovao niz drugih humanitarnih aktivnosti.

Primarno djelovanje Međunarodnog udruženja Lions klubova, pa tako i Lions kluba Tuzla je pomoć slijepim i slabovidnim osobama i drugim osobama kojima je pomoć potrebna. Narednu aktivnosti će realizovati zajedno sa Udruženjem žena „Sinergija“, Udruženjem za pomoć žrtvama i preživjelim seksualnog nasilja u ratu „Naš glas“ i drugim partnerskim organizacijama.0912 Lions 2

-Zajedno sa partnerskim organizacijama bit ćemo prisutni na Novogodišnejm sajmu na Trgu slobode koji počinje 20. decembra. Tu ćemo imati svoj štand na kojem ćemo prodavati suvenire, ručne radove, tople napitke i drugo čime ćemo pokušati prikupiti što više sredstava, koja će biti usmjerena za pomoć građanima oštećenog vida u Tuzli – rekao nam je Adem Azapagić, član Lions kluba Tuzla.

Lions klub Tuzla je član Međunarodnog udruženja Lions klubova, danas najveće uslužne organizacije u svijetu, sa više od 1,4 miliona aktivnih članova, više od 43.300 klubova u 714 regija koje pokrivaju 182 zemlje i geografske regije.

-Trenutno imamo oko 30 aktivnih članova, koji svoje slobodno vrijeme koriste za realizaciju naših humanitarnih akcija. Uporedo radimo i na osnaživanju naših kapaciteta, širenju članstva, a u planu imamo i formiranje Lions cluba mladih – napomenula je Amela Teskeredžić jedna od članica društva.

(Tuzlaifno/Lions Club Tuzla)