U Skupštini TK se pravi nova koalicija: Šta su o “tajnoj večeri” rekli Tulumović, Ramić, Skopljak…

by nedim
| 19:30

Nakon smjene dva kantonalna ministra koja se dogodila prije lokalnih izbora, stabilna skupštinska većina u Tuzlanskom kantonu više ne postoji. Da bi spasila aktuelnu Vladu, SDA je krenula u potragu za novim koalicionim partnerima. SDA je započela razgovore sa PDA Mirsada Kukića. Sve je zaboravljeno, međusobne optužbe i verbalni sukobi – piše Federalna.ba.

Dvije godine nakon unutarstranačkog raskola, ponovo su za istim stolom. Motivi su različiti, SDA želi eventualnom koalicijom s PDA spasiti aktulanu Vladu Tuzlanskog kantona, a PDA pokušava ponovo da pod svoju kontrolu vrati banovićki rudnik.

“Iskazana je obostrana potreba da se sarađuje. Na koji način će se ostvariti saradnja, koji će biti modeli te saradnje što se tiče SDA – to će se odlučiti na stranačkim organima. Mi ćemo informisati stranačke organe o razgovorima i vidjeti šta dalje. I s jedne i s druge strane je potvrđena želja da se napravi ta vrsta saradnje”, kaže potpredsjednik SDA Edin Ramić.

Nezvanično, takvoj saradnji se protivi drugi dio SDA, koji kontroliše potpredsjednik SDA Safet Softić. Kažu da o tome treba odlučivati u okviru institucija stranke, a ne na kafanskim sastancima.

“Nečije dionice su možda porasle, nečije su pale na ovim izborima. Vidjet ćemo. Ne bi bilo korektno da ja sada iznosim prije nego sjedemo sa koalicionima partnerima da vidimo ili imamo 19 ruku ili nemamo u Skupštini”, ističe Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA.

SBB je na izlaznim vratima, a SD i DF ne kriju da nisu zadovoljni načinom na koji funkcionira skupštinska većina.

“Nismo zadovoljni ovom prvom godinom i ovim što se dešavalo prije. Dakle, mi ćemo postaviti vrlo konkretna očekivnja. Ukoliko ne bude mogućnosti da se ispuni, mi ćemo u svakom slučaju razmisliti i o povlačenju iz koalicije. I to nije kao opcija isključeno”, upozorava Edin Delić, predsjednik Kantonalnog odbora SDBiH.

Predsjednik Kantonalnog odbora DF-a Zlatan Begić navodi kako nije zadovoljan skupštnskom većinom: “Imaju neki ljudi koji bi bili i većina i opozicija. Imaju neke stranke iz opozicije koje bi rušile Vladu, ali ne bi učestvovale u novoj. Zato što su one prečiste, oni ne bi da se prljaju. Ne znam čime.”

SD i DF do sada su odbijali bilo kakvo koaliranje s PDA. No, SDA-ovu eventualnu koaliciju s PDA mogli bi podržati SBB i SBiH, što bi bilo dovoljno za formiranje stabilne skupštinske većine. No, prvi test o tome ko zaista ima skupštinsku većinu trebala bi biti nužna rekonstrukcija Vlade, imenovanje ministra MUP-a te ministra za rad i socijalnu politiku.

“Kako će se prekomponirati, da li će se prekomponirati u nekom u narednom vremenu vezano sa nedostajućim ministrima – to će svakako biti ono na čemu će većina u ovom budućem periodu raditi”, objašnjava premijer TK-a Denijal Tulumović (SDA).

Paničnim spašavanjem aktuelne Vlade, dio SDA, koji je bio najzaslužniji za Kukićevo izbacivanje iz SDA, danas zagovara koaliranje s njim i njegovom PDA. A nije isključeno ni eventualno vraćanje Kukića u SDA. Sve ovisi od interesa koji su do sada nepomirljive političke protivnike doveli ponovo za isti stol.

(TI/Federalna.ba)