subota, 21 Novembar 2020 11:17

Ambasador Kraljevine Norveške posjetio BIT Centar u Tuzli

2111 bit centar

Direktor BIT Centra  Robert Martić susreo se jučer s ambasadorom Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Nj. E. Olavom Reinertsenom. G. Martić i ambasador Reinertsen su se prisjetili važnosti koju je Ambasada imala u kreiranju BIT Centra 2005. godine. BIT Centar su formirali norveški partneri SINTEF i SIVA zajedno sa lokalnim partnerima -  Gradom Tuzla i Univerzitetom u Tuzli.

Cilj je bio kreirati mjesto gdje bi mladi visoko obrazovani ljudi mogli pokrenuti vlastita IKT poduzeća. Nakon završetka projekta, BIT Centar je kao tehnološki park nastavio samostalno djelovati i danas su poduzeća i laboratorije smještene u pet zgrada. Kreirano je Više od 70 kompanija i 1120 novih radnih mjesta.  

Sugovornici su razgovarali o trenutnim aktivnostima i planovima BIT Centra. Suradnja sa sličnim centrima u Bosni i Hercegovini treba doprinijeti kreiranju još boljih uvjeta za razvoj IKT industrije u BiH. Istaknuta je važnost razvoja malih i srednjih poduzeća, naročito iz IKT sektora kao jedne od najbrže rastućih privrednih grana u Bosni i Hercegovini. Također u razgovoru je istaknuto da u narednom periodu treba istražiti mogućnosti pojačane suradnje IKT poduzeća iz BiH i Norveške. U vezi s tim, ambasador je spomenuo uspostavljanje NBBA, Poslovne asocijacije Norveška – BiH 1. decembra 2020. godine. Ona će poslužiti kao baza za promociju bilateralne trgovine i investicija.

Posjeta je završena obilaskom BIT Centra i razgovorom s poduzetnicima.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu