petak, 20 Novembar 2020 09:00

UKC Tuzla: Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju izveo rijedak operativni zahvat

01012016 UKC

Operativni tim Klinike za ortopediju i traumatologiju UKC Tuzla izveo je operativni zahvat proximalnog dijela lijeve nadkoljenice, zbog epifiziolize ili poskliza proximalne epifize nadkoljenice kod 14-godišnjeg dječaka.

Kako je istakao operator, prim. dr. Nedim Smajić, šef Odjeljenja dječije ortopedije, stanje zbog kojeg je pacijent operisan je rijetko i javlja se u procentu 10:100 000 adolescenata dobi od 10 do 17 godina, češće kod dječaka, adipozogenitalne konsitucije i povećane tjelesne težine.

“U pitanju je poremećaj epifize koji dovodi do klizanja metafize prema naprijed i gore, u odnosu na epifizu koja ostaje u acetabulumu. Nastaje zbog djelovanja mehaničkih sila na promjenjenu zonu rasta, a čija je struktura već prije narušena, najčešće zbog hormonalnog disbalansa. Stanje se manifestuje bolom, ograničenom pokretljivošću i skraćenjem extremiteta”, pojašnjava prim. dr. Smajić i dodaje da je izbor terapije za epifiziolizu operacija bedrene kosti.

Pomenuti operativni zahvat rijetko se izvodi u zdravstvenim centrima u Bosni i Hercegovini.

2011 operPrim. dr. Smajić je istakao da je uobičajno da se nakon manuelnog povlačenja pri pokušaju vraćanja epifize na njeno mjesto učini stabilizacija sa jednim vijkom što nosi rizik od oštećenja epifize u vidu nekroze i hondrolize zbog oštećenja krvnih sudova koji ishranjuju epifizu. “Operacija je podrazumjevala osteotomiju ili presjecanje kosti u trohanternoj regiji pod određenim uglovima i u dvije ravni, a u cilju vraćanja epifize na poziciju prije smicanja, bez manipulacija koje ugrožavaju vaskularizaciju i moguće oštećenje epifize”, kazao je dr. Smajić i pojasnio da su ovakvim pristupom opisane komplikacije svedene na minimum.

Prema proceduri, pristup ovakvom operativnom zahvatu zahtjevao je temeljnu preoperativnu pripremu, tačno mjerenje uglova pod kojima se presjeca kost u dvije ravni kako bi se nakon fiksiranja pločom presječenih dijelova kosti dobila pozicija gornjeg dijela nadkoljenice i odnos zglobnih tijela kuka koji ne bi izazvali poremećaj hoda, deformitet nakon zarastanja i osjećaj boli. Nakon opsežne pripreme operativni tim kojeg su činli: prim. mr. med. sci. Smajić dr Nedim, dr. Mahmut Lelić specijalista ortopedije, dr Mirza Mešanović specijalizant ortopedije, anesteziolog dr. Izmir Sijerčić, instrumentarka Jasna Divković i anestetičar Nurdin Salkanović, uspješno su izveli operativni zahvat - navedeno je u informaciji UKC Tuzla.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu