Doma zdravlja Tuzla: U Beogradu prezentirane metode rada Centra za rani rast i razvoj

by admin
| 9:03

Uposlenici  JZNU Dom zdravlja Tuzla protekle sedmice su prisustvovali seminaru  “Izrada modula za obuku patronažne službe u regiji jugoistočne Europe i centralne Azije”, koji su organizovali Gradski zavod za javno zdravlje u Beogradu, zajedno sa predstavnicima Regionalnog ureda UNICEF-a, Ženeva Unicef-a u Srbiji i Međunarodne organizacije Korak po korak (ISSA).

Ekipu iz JZNU Dom zdravlja Tuzla su činili profesionalci iz Centra za rani rast i razvoj prim. dr Vesna Suljević Dropić, dipl. medicinska sestra Mersida Pirić i medicinska sestra Amira Pirić koje su prezentirale primjer kućne posjete iz Centra za rani rast i razvoj.

U svom izlaganju istakle su važnost kućnih posjeta, rane detekcije i rehabilitacije djece u periodu ranog rasta i razvoja kako bi se širenje programa i jačanje patronažne službe mogao proširiti i na druga mjesta u Bosni i Hercegovini

Sastanku su prisustvovali predstavnici patronažnih sestara iz Srbije, Hrvatske, Makedonije, Bosne i Hercegovine, kao i stručnjaci u ranom razvoju i obuci u Velikoj Britaniji, Nizozemskoj, Bjelorusija, Gruzija, Azerbejdžan, Srbija, regionalnih i nacionalnih ureda UNICEF-a.

Svrha edukacije je bila okupiti međunarodne stručnjake, domaće edukatore uključene u edukaciju osoblja koje se bavi ili će se baviti patronažnim radom i radom u zajednici, u svrhu evaluacije i pripreme edukacijskih modula o zdravlju djece, za finalizaciju modula i njihovu diseminaciju.

(TI/dztuzla)