“Bauk Feminauk”: U petak u Tuzli izložba stripova i tribina “(Ne)vidljivo nasilje nad ženama“

by admin
| 20:44

Promocija i izložba stripova Bauk Feminauk, održat će se 4. decembra na Filozofskom fakultetu u Zenici sa početkom u 12 sati, dok će ista izložba biti predstavljena i na Filozofskom fakultetu u Tuzli 5. decembra sa početkom u 16 sati i 30 minuta.

Ovo će biti nastavak programskih aktivnosti TPO (Transkulturna psihosocijalna obrazovna) Fondacije koja je proteklog vikenda krenula sa kampanjom “Stop nasilju“ koja se održava u okviru svjetske kampanje 16 dana aktivizma.

Najavljujući izložbu i promociju stripova Bauk Feminauk koja će se 10. decembra održati i u Sarajevu, koordinatorica kampanje, Melika Šahinović, navela je da ista ima za cilj da kroz duhovite stripovske situacije izaziva ljude da propituju predrasude o feminizmu, rodnoj ravnopravnosti i poziciji žena u savremenom bh. društvu.

“Često čak i slučajni pomen riječi feminizam izaziva val stereotipnih reakcija. Oni koji vrlo malo znaju o feminizmu obično su najžešći kritičari i kritičarke, a temeljni stav feminizma je da su i žene ljudi i da trebaju imati jednaka prava i mogućnosti kao i muškarci. Feministički nauk doista nije nikakav bauk“, rekla je Šahinovićeva i dodala da ova edicija nije ništa više nego preslikavanje situacija s kojima se feminističke aktivistice, ali i svi oni koji taj identitet javno ne ispoljavaju ali se zalažu za rodnu ravnopravnost, svakodnevno susreću.

Kao dio aktivnosti kojima Fondacija razvija dijalog o ljudskim pravima i položaju žena u BiH, nakon izložbi, organizovane će također biti i panel diskusije koje će se osvrnuti na trenutno stanje ljudskih prava u Bosni i Hercegovini, a poseban programski akcenat stavit će se na tribinu “(Ne)vidljivo nasilje nad ženama“ čiji će domaćin biti Filozofski fakultet iz Tuzle u 17 sati.

“Tribina će se osvrnuti na kontinuiranu proizvodnju ‘terora kao i obično’ na nivou svakodnevnice, životnog, radnog i društvenog iskustva u BiH, s naročitim akcentom na rodnu i klasnu dinamiku tog procesa“, istakla je Šahinovićeva te dodala da će tribina zbog šire diskusije dodatno otvoriti pitanja, kakve su mogućnosti otpora protiv ovih trendova i s kakvim izazovima se suočavaju institucije i organizacije koje bi trebale spriječiti sve vrste nasilja. Učesnice tribine će biti prof.dr. Jasmina Husanović, doc. dr. Edisa Gazetić, psihijatrica Amra Delić, dok će moderatorica biti doc. dr. Zilka Spahić Šiljak.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.