Akcija “Drvo za Angelinu – drvo za prijatelja”: Na Stupinama zasađeno više od 100 sadnica drveća

by nedim
| 16:56

Akcija sadnje stabala u okviru inicijative “Drvo za Angelinu – drvo za prijatelja” organizovana je danas na dječijem igralištu u tuzlanskom naselju Stupine.

U povodu svjetskog dana gradova, Fondacija tuzlanske zajednice je uz pomoć donatora i sugrađana obogatila grad sa preko 100 sadnica  bjelogoričnog i crnogoričnog drveća, javor, smrča i breza. Kao i proteklih godina akciju realizujemo uz podršku ekološko-volonterskog pokreta  “Let's do it Tuzla“, Mreže aktivnih zajednica MAZ i JKP Komunalac.

„U vrijeme kad su mnoge manifestacije otkazane, sretni smo što možemo da osiguramo kontinuitet ove inicijative, jer se ova akcija odvija na otvorenom. Iako je nastala kao akcija ponukana gubitkom koji je naš kolektiv doživio kada nas je napustila kolegica Angelina Hodžić Avramović, kroz vrijeme inicijativa prerasta u prepoznatljivu građansku akciju i tradiciju grada“, kaže Tarik Baraković koordinator programa filantropije i poduzetništva u Fondaciji ističući kako u današnjem vremenu ovakve akcije koje promoviraju ozelenjavanje urbanih sredina imaju važnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. Konkretno u ovom slučaju, smatra Baraković, dječije igralište koje je do sada bilo potpuno ogoljeno uskoro će tokom ljetnih mjeseci pružati sigurnu zaštitu od sunca.

Za samo 14 dana, uz pomoć 37 donatora, najvećim dijelog građana, Fondacija je prikupila 3.100,00 KM. Neki od njih danas su se priključili akciji kako bi lično napisali posvetu uz sadnicu koju sade u sjećanje na svoje najdraže.

Akciji sadnje koja je prije pet godina pokrenuta u sjećanje na njegovu majku Angelinu,  danas je psisustvovao i Mensur Hodžić: „Inicijativa je pokrenuta u želji da uradimo nešto za naš grad, ali i u sjećanje na moju mamu. Tokom godina je to postala akcija za sve građane koji su nekoga izgubili. Za sve one koji bi da su danas živi radili pozitivne stvari, mi se okupljamo i nastojimo u njihovo ime održati ovu tradiciju.“

Adnan Imamović,izvršni koordinator Ekološko-volonterskog pokreta  „Let`s do it Tuzla i članovi pokreta  rado su se odazvali akciji i pomogli u sadnji stabala. „Danas smo ovdje podrška u vidu ljudskih resursa, jer uvijek rado podržavamo inicjative koje su u svrhu poboljšanja uvjeta življenja u našoj zajednici, posebno ako su usmjerenje ka rjšenju određenih ekoloških problema“, rekao je Imamović.

Ova inicijativa realizira se petu godinu, a zahvaljujući nesebičnom zalaganju donatora i volontera do sada je posađeno je preko 500 sadnica – saopšteno je.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.