Od „Gorkog“ do 15 udruženih klubova: Slobodo sretan ti 95. rođendan!

by admin
| 9:10

Sportsko društvo Sloboda i FK Sloboda dana su navršavaju 95 godina postojanja, što Fudbalski klub Sloboda svrstava među najstarije sportske kolektive u BiH.

FK Sloboda kao utemeljitelj Sportskog društva Sloboda osnovan je 1919. godine pod imenom Gorki.

Osnivačkom Skupštinom Radničkog sportskog kluba Gorki održanom krajem oktobra 1919. godine rukovodili su: Jovo Sretenović, Mato Vidović, Safet Hadžiefendić, Ljubko Simić, Niko Trifković i Petar Dugonjić. Jedan od osnivača RSK Gorki bio je Mitar Trifunović – Učo, a klub je dobio ime po sovjetskom piscu Maksimu Gorkom.

Radnički sportski klub Gorki postojao je sve do kraja 1923. godine kada je njegov rad zabranjen, jer okupljao aktiviste Saveza radničke omladine Jugoslavije. Na inicijativu nekoliko bivših funkcionera i igrača Gorkog, početkom 1924. godine formiran je klub pod imenom “Hajduk”, a da bi zabranili jačanje komunističkog uticaja među omladinom, tadašnja vlast je zabranila i djelovanje tog klub 1924. godine.

Nakon tri godine od zabrane rada Hajduka, a zahvaljujući upornom zalaganju aktivista i velikog broja tuzlanskih radnika  20. novembra 1927. godine osnovano je Radničko kulturno – sportsko društvo “Sloboda. Društvo je u svom sastavu imalo četiri sekcije: Sportsku, Tamburašku, Horsku i Diletantsku.   Prva utakmica pod imenom Sloboda odigrana je protiv kluba Solvaj iz Lukavca (0:3)

Početkom 1928. godine Sportska sekcija se osamostaljuje i postaje Radnički sportski klub “Sloboda” koji je nastavio rad prethodno zabranjenog Radničkog sportskog kluba “Gorki”.

Klubu je zabranjen rad 1932., ali je njegov rad obnovljen je 1935. Godine, od kada bez prestanka djeluje do danas.

Sportskom društvu su se poslije drugog svjetskog rata pridruživali brojni sportsko kolektivi, koji su bilježili vrijedne rezultate u Jugoslaviji i samostalnoj Bosni i Hercegovini, a mnogi su u međuvremnu i ugašeni.

Sportsko društvo Sloboda danas čini 15 udruženih sportskih kolektiva. Najstariji su fudbalski klub I Tamburaški orkestar Sloboda koja baštini tradiciju nakadašnje Muzičke sekcije.

Utvrđivanjem historijskih tokova razvoja Sportskog Društva “Sloboda” Tuzla ustanovljeno je da 30. novembar 1919 se bilježi kao dan osnivanja društva.

Današnje rukovodstvo SD Sloboda nije najavilo obilježavanje ovog vrijednog jubileja, a posljednji put Sloboda je “rođendan” slavila 2009. godine kada je održana Svečana sjednica društva povodom obilježavanja 90. godina SD Sloboda.

U ime redakcije Tuzlainfo.ba portala, Slobodi, njenim članovima, navijačima i simpatizerima želimo sretan jubilej.

(Tuzlainfo)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.