“Tuzlanski vitez Ostoja Paljić”: Sutra promocije knjige, izložba i jazz koncert

by nedim
| 11:17

Promocija knjige „Tuzlanski vitez Ostoja Paljić“, kao i izložbu slika, autora i akademskog slikara Zdravke Novaka, bit će održani u utorak, 20.10.2020.godine. u 18:00 sati, u Kući i ateljeu Ismet Mujezinović (Klosterska 19), u okviru JU Centar za kulturu Tuzla.

Zdravko Novak je rođen u Tuzli, 01.04.1934.godine. Nakon smrti oba roditelja, brigu oko njegovog odgoja preuzeli su djed Ostoja Paljić, o kome knjiga i govori, te baka Jovanka. Osnovnu i muzičku školu završio je u Tuzli. Gimnaziju upisuje također u Tuzli, a završava u Varaždinu 1956.godine. Tih godina bavio se tenisom i bio najbolji teniser u BiH od 1952. do 1956.godine. Teniski savez ga, 1957.godine, šalje u Zagreb gdje završava trenersku školu, i tako postaje jedan od prvih školovanih trenera u Bosni i Hercegovini. Od ranog djetinjstva Novak pokazuje interesovanje i talenat za slikanje.

Akademiju primenjenih umetnosti u Beogradu završava 1964.godine. Po završetku akademije Zdravko Novak počinje raditi na umjetničkoj obradi metala, a taj umjetnički opus naziva Pavtama (kucane pločice). Tokom studija Zdravko se intenzivno bavi jazz muzikom, pa postaje član Radio-televizije Beograd. Po povratku u rodnu Tuzlu snimio je 4 CD-a jazz muzike. U Tuzli je ostao da živi i radi, u školama kao likovni pedagog, a zatim u kombinatu Sodaso kao dizajner. Osvojio je mnoge prestižne nagrade: Republička nagrada Collegium Artisticum 2001.godine, zatim plaketa SD „Sloboda“ Tuzla za zasluge u afirmaciji sporta, a 2003.godine dobiva plaketu Grada Tuzle. Izlagao je u zemlji i inostranstvu na 20 samostalnih i preko 120 kolektivnih izložbi.

Nakon promocije knjige „Tuzlanski vitez Ostoja Paljić“ i otvaranja izložbe slika Zdravke Novaka, bit će upriličen i jazz koncert. Ulaz je slobodan.

(Tuzlainfo.ba)