sda desktop gif 2

petak, 16 Oktobar 2020 18:15

Denis Hadžić: "Ich liebe Deutschland" je sklad glume, teksta, režije i muzike koji vas ne ostavlja ravnodušnim

1610 denis1

Monodramu Vahida Klopića „Ich liebe Deutschland,  koju će u prvoj sedmici novembra tuzlanska publika imati priliku vidjeti, pripremala je sjajna ekipa koju ne treba posebno predstavljati: Midhat Mido Kušljugić, Jasmina Čelebić-Tanović, Jasmina Dedić-Ibrić i Denis Hadžić.

Hadžić je komponovao muziku za veliki broj predstava koju je tuzlanska publika imala priliku vidjeti, a za neke od njih je i nagrađivan. Među njima su "Posljednja ljubav Hasana Kaimije", "Pijana noć 1918",  „Neka druga pepeljuga“, ali i mnoge druge. I za muziku u monodrami „Ich liebe Deutschland“ koju, kako i sam kaže, s nestrpljenjem isčekuje i želi podijeliti sa publikom, bio je zadužen on.

Tim povodom, o ovom projektu, ali i o ulozi kompozitora za pozorišne predstave, razgovarali smo sa Denisom Hadžićem.

Moglo bi se reći da u BiH, ne izuzimajući ni zemlje regiona, ne postoji osoba koja ne zna značenje rečenice „Ich liebe Deutschland“. Smatrate li da naše društvo, posebice mladi ljudi, žive pod motom „Ich liebe Deutschland“, i koliko se zapravo ova predstava bavi direktno tom tematikom?

- Predstava se uveliko oslanja na izreku "Ich liebe Deutschland", ali to nije primarna priča. Srž teksta nije direktno vezan za problem odlaska mladih ljudi. Primarna priča je život jedne žene, koja zaista postoji, čiji identitet krijemo tako što smo izmijenili imena svih likova u predstavi/monodrami. Priča je sačinjena  od mnoštva toliko nevjerovatnih malih priča. Na prvo čitanje teksta zapitao sam se da li moguće da se tu dešava baš toliko toga. Tražili smo adekvatan opis, rješenje, odgovor na sve te probleme, našli smo ga u izreci "Ich liebe Deutschland". Ne bih sada da otkrivam više od ovoga.

Nema sumnje da ste uživali u pripremama ove predstave. Ekipa sa kojom ste radili mala je, ali odabrana. Podijelite sa našim čitateljima Vaše utiske...

- Autor monodrame je Vahid Klopić, vrijedni i uvaženi pisac iz Gradačca. Pravi umjetnik, nagodan čovjek i timski igrač. Dosta njegovih tekstova izvodilo se i pretvaralo u pozorišne komade, među njima su „Kandidat br. 1“ i „Putovanja“. Napomenuo bih da je predstava "Putovanja" još uvijek aktivna repertoarska predstava u Narodnom Pozorištu Tuzla.

Nije tajna da ste reditelj ove monodrame i Vi privatno jako dobri prijatelji.

- Da, Midhat Mido Kušljugić, jedan od mojih najboljih prijatelja. Publika poznaje Midu kao vrsnog glumca, tako da o tome nema potrebe mnogo govoriti. Mido je divna osoba, u svojim projektima redovno pruža priliku mladim glumcima i umjetnicima. On voli i zna da prenosi znanje, a takav je tip da i kada ćuti, prenosi znanje. Nekoć je jednom mladom muzičaru od dvadesetak godina pružio priliku da komponuje muziku za predstavu, danas ta osoba ima na desetine predstava koje potpisuje kao kompozitor i mnoštvo nagrada. Ta osoba sam ja. On je najveći krivac za to.

Tuzlanska glumica i dekanesa Akademije dramskih umjetnosti u Tuzli, Jasmina Čelebić-Tanović, potpisuje asistenciju režije.1610 denis2

- Kao što smo na početku i rekli, odabrana ekipa. I timski igrači. Angažman Jasmine Čelebić-Tanović svjedoči da je  riječ o izuzetno ozbiljnom projektu. Asistirala je reditelju i bitno doprinijela kvalitetu predstave. Iskoristit ću priliku da se pohvalim da je Jasmina bila glumica u mom kompozitorskom prvijencu, prije petnaestak godina, u predstavi "Kad Bude Biće".

U predstavi o kojoj danas govorimo, „Ich liebe Deutschland“, život jedne žene interpretirat će Jasmina Dedić-Ibrić...

- Tako je, glumica u ovoj monodrami je talentovana Jasmina Dedić-Ibrić, djevojka koja je kroz ovaj projekat pokazala da je spremna za bilo koji glumački poduhvat. Do sada me je, na svakoj probi,  nasmijala i rasplakala svojom igrom i svojim likom, mada tekst predstave znam napamet. Sasvim sam siguran da će se posle ove monodrame mnogo pričati o ovoj glumici.

Kažimo nešto i o „krivcu“ za muziku u predstavi. „Ich liebe Deutschland“ nije prva predstava za koju ste komponovali muziku, a čini se da će dobiti posebno mjesto u vašem srcu. Je li to tako?

Ova predstava ima neku čudnu moć da pokrene u vama godinama uspavane emocije. Taj sklad glume, teksta, režije i muzike izazvat će reakciju u svakoj osobi. Siguran sam da niko neće izaći iz sale bez utisaka. Na desetine predstava potpisujem kao muzički kompozitor, i ne mogu izdvojiti ni jednu. Svaka predstava je nosila svoju priču, koju je trebalo začiniti muzikom, a to je uvijek novi izazov. Nije jednostavno komponovati muziku za predstave, jer muzika mora biti maksimalno umjerena u svim aspektima. Nekada vrlo malo muzike ruši glumca na sceni, a nekada je nedovoljno. Ne postoji prava formula kako se to radi, osjećaj igra bitnu ulogu, a to je nešto što sam naučio od gore navedenog reditelja i mog druga.

Između Vas i muzike postoji neraskidiva veza. Osim što godinama unazad uspješno prezentujete ono što su drugi stvarali u muzici, imate razloga biti vrlo ponosni na lično muzičko stvaralaštvo u Vašoj matičnoj kući, JU Narodno pozorište Tuzla. Iza Vas je, za vrlo kratak vremenski period, veliki broj muzičkih kompozicija za predstave, a za neke od njih ste već i nagrađivani. Razmišljate li već o novim projektima?

Iskreno, ne mogu sebe da zamislim bez muzike. Toliko volim muziku i toliko sam joj posvećen, da sam spreman braniti je svim srcem i dušom. Pronašao sam se u ulozi kompozitora, svaka nova predstava za mene predstavlja novi izazov, i svakoj sam jednako posvećen. Ponekad se zna desiti da dovedem priču do kraja i shvatim da nisam postigao željeno, onda krenem ispočetka, sa istim žarom. Želja mi je raditi i muziku za film, nadam se i toj prilici.

Tuzlanska pozorišna publika uvijek željno iščekuje nove predstave, znamo da pripreme za premijerno izvođenje predstave privodite kraju, kao i da će publika u Gradačcu imati priliku prva vidjeti ovu monodramu. Kada vas možemo očekivati  na tuzlanskoj sceni?

Predstava „Ich liebe Deutschland“ će premijerno biti izvedena u sklopu književnih susreta Hasan Kikić u Gradačcu, 19. oktobra. Sa tuzlanskom publikom ćemo se družiti 04. novembra, u Bosanskom kulturnom centru - rekao nam je na kraju razgovora Denis Hadžić.

1610 ich liebe

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu