Tuzla i dalje u saobraćajnoj blokadi: “Čekamo da se nešto desi, ali ništa se ne dešava”

by admin
| 17:54

Nezadovoljni radnici Fabrike obuće ‘Aida’ i dalje stoje na dvije raskrnice na zapadnom izlazu iz Tuzle, na Ircu i kod BKC-a, čime je saobraćaj u gradu soli u potpunosti blokiran.

Niko ne može ući, niti izaći uz Tuzle na zapadnoj strani grada, a otežano se saobraća i alternativnim pravcima kroz naselja Mosnik, Ilinčica i Moluhe.

Iako promrzli, kažu da neće odustati od blokade. Nezadovoljni su ishodom današnjih razgovora njihovih predstavnika sa Vladom Tuzlanskog kantona.

– Ne znamo do kada ćemo biti ovdje. Čekamo da se nešto desi, ali ništa se ne dešava. Trenutno, koliko znamo niko od vlasti ne razgovara s našim predstavnicima, rekla je grupa radnica okupljenih na raskrsnici.

 Kako je ranije saopćeno iz Vlade TK, odluku o jednokratnoj pomoći radnicima Fabrike obuće “Aida” Vlada Tuzlanskog kantona (TK) donijet će na sutrašnjoj sjednici. To je zaključak današnjeg sastanka kojem su prisustvovali premijer TK-a Bahrija Umihanić, članovi Vlade i šest predstavnika Sindikata ovog preduzeća.

Radnici su ovom prilikom ponovili zahtjeve o osiguravanju posla za “Aidu” te istaknuli da je najvažnije uvezivanje radnog staža.

Predsjednik Sindikata Hasan Užičanin tražio je upošljavanje sva tri pogona fabrike, kao i materijalno zbrinjavanje radnika.

Umihanić je zadužio resornog ministra Mulagu Fejzića da sačini izvještaj o utrošku sredstava te istaknuo da nema pravne osnove za materijalno zbrinjavanje.

Kao moguće rješenje problema “Aide”, Umihanić je naveo primjenu Zakona o finansijskoj konsolidaciji privrednih društava te uputio radnike da od nadležnih institucija zatraže izradu Programa materijalnog zbrinjavanja, saopćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK-a.

(TI/Bportal.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.