Čiji je tuzlanski antifašizam: BOSS traži objašnjenje od Izetbegovića i Komšića, OO SDA odgovorio!

by admin
| 13:21

U povodu otvorenog pisma članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i Željku Komšiću, sa zahtjevom da javno odgovore da li stoje iza napada na antifašističku tradiciju Tuzle i Bosne i Hercegovine, predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović se jutros oglasio se saopštenjem za javnost. 

U povodu tog saopštenja oglasio se i Općinski odbor SDA Tuzla. Oba saopštenja prenosimo u nastavku.

Saopštenje BOSS-a:

Predsjednik BOSS-a Mirnes Ajanović uputio je otvoreno pismo članu Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću i njegovom koalicionom partneru Željku Komšiću, sa zahtjevom za javno izjašnjenje da li stoje iza zahtjeva predsjednika Kluba vijećnika SDA u Gradskom vijeću Tuzla Sabahudina Imamovića, koji je na sjednici Kolegija Vijeća napao na antifašizam zahtjevom da se 2. oktobar ne obilježava kao Dan Tuzle, sa obrazloženjem, i otvorenim omalovažavanjem – da se radi o partizanskom prazniku.
Mirnes Ajanović je kao predsjednik Kluba vijećnika BOSS-a u Gradskom vijeću Tuzla uputio zahtjev da se na sjednici Vijeća zakazanoj za 1. decembar raspravlja o javnoj osudi necivilizacijskog djelovanja predstavnika SDA Sabahudina Imamovića. Iz tih razloga potrebno je izjašnjenje Bakira Izetbegovića, ali i Željka Komšića, kako bi se Vijeće moglo odrediti i o njihovom reagovanju na sramni atak na antifašizam, ili eventualnom nereagovanju, koje može značiti direktnu podršku napadu na antifašističku tradiciju Tuzle i Bosne i Hercegovine. 

U narednom dijelu predstavlja se obrazloženje zahtjeva BOSS-a za javnu osudu: Predsjednik Kluba vijećnika SDA, Sabahudin Imamović, više puta, a posebno na sjednici Kolegija Vijeća prilikom pripremanja konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Tuzla, zahtjevao je da se 2. oktobar ne obilježava kao Dan Tuzle, uz isticanje da je to partizanski praznik i da kao takav nije podoban za obilježavanje, te da se treba odrediti drugi datum za obilježavanje Dana Tuzle.
Posebno je zabrinjavajuće što je predsjednik Kluba vijećnika SDA, Sabahudin Imamović, na brutalan način i sa evidentnim gađenjem omalovažavao antifašističko obilježavanje Dana Tuzle, uz posebno podrugljiv ton prilikom isticanja da se radi, kako je naveo, o partizanskom prazniku koji se ne treba obilježavati kao Dan Tuzle. O ovome svjedoči službeni tonski zapis snimka sjednice Kolegija Vijeća, te je potrebno da se vijećnicima dostavi i službeni stenogram sa Kolegija kada je predsjednik Kluba SDA, Sabahudin Imamović, izvršio brutalni verbalni atak na antifašističku tradiciju Tuzle.

Ne treba posebno obrazlagati da je Tuzla 2. oktobra 1943. godine bila najveći oslobođeni grad u okupiranoj Evropi od strane Hitlera i njegovih fašističkih sluga, da su brojni borci NOB-a dali svoje živote u antifašističkoj borbi za slobodu svih naroda i narodnosti BiH, a koja je nastavljena u odbrambenom ratu 1992. – 1995., te da je Tuzla upravo iz tih razloga, kao članica svjetske antifašističke koalicije odredila da upravo taj dan, kao simbol otpora i borbe protiv fašizma – bude Dan Tuzle – i to će i ostati, bez obzira na brutalne napade na antifašističku istoriju Tuzle, ukoliko Gradsko vijeće Tuzla adekvatno odgovori na svaki napad na tuzlanski antifašizam, i napade na antifašizam u cijelom svijetu – navode iz BOSS-a.

Saopštenje OO SDA Tuzla:

Klub vijećnika Stranke demokratske akcije i predsjednik Kluba vijećnika u Gradskom vijeću Grada Tuzle Sabahudin Imamović nikada nisu zvanično zahtijevali da se 2. oktobar ne obilježava kao Dan Tuzle.

Istina je da je Klub vijećnika SDA imao primjedbe na način obilježavanja 2. oktobra obzirom da se obilježavanje tog dana obično pretvori u jednopartijski skup.

Međutim, ni na koji način se nije imala namjera umanjiti historijski značaj 2. oktobra, Dana oslobođenja Tuzle u Drugom svjetskom ratu, jer niko ne može i ne želi izbrisati tako važnu historijsku činjenicu.

Stranka demokratske akcije ima pozitivan odnos prema partizanskom pokretu, prije svega kao antifašističkom pokretu, ali isto tako smatra da se ne može stavljati znak jednakosti između partizanskog pokreta i komunističkog režima koji je vladao na ovim prostorima do devedestih godina prošlog vijeka i svega onoga što je taj režim predstavljao.

Tuzla je kolijevka multietničnosti i antifašizma u Bosni i Hercegovini što je dokazala u Narodno-oslobodilačkom ratu od 1941.-1945. kao i u odbrani BiH od agresije od 1992.-1995. godine. Za te ideje svoje živote su dali najhrabriji i najbolji sinovi Tuzle i Bosne i Hercegovine. Te ideje se i danas njeguju i čuvaju i način su življenja svih građana Tuzle. Armija BiH je tokom posljednje agresije na našu zemlju, isto kao i partizanski pokret u Narodno-oslobodilačkoj borbi, bila oružana sila koja se suprotstavila zlu fašizma, a koje nažalost na ovim prostorima nije potpuno poraženo.

Niko nema pravo da u ovome gradu sebi prisvaja ideju antifašizma i da od 2. oktobra, dana kojeg obilježavaju svi građani Tuzle bez obzira na nacionalnu i stranačku pripadnost, pravi svoju političku promociju i time umanjuje istinski značaj ovog datuma.

Smatramo da je navedeno saopštenje samo način da se odvrati pažnja od stvarnih problema Grada Tuzle s obzirom da se na narednoj sjednici Gradskog vijeća trebamo baviti suštinskim problemima koji se tiču života građana i budućnosti ovoga grada – navedeno u saopštenju Općinskog odbora SDA Tuzla.

(Tuzlainfo)