Radnici “zauzeli” Skupštinu TK: Spavat ćemo ovdje – hoćemo platu iz budžeta…

by admin
| 20:25

Petnaestak predstavnika uništenih firmi sa područja Tuzlanskog kantona, koji su danas ‘zauzeli’ zgradu Skupštine TK tražeći rješavanje svog statusa, odlučili su da prespavaju u skupštinskim prostorijama.

 

-Spavat ćemo ovdje i nećemo odustati od svojih zahtjeva, kazao je za Bportal.ba Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnost, koji okuplja radnike ovih preduzeća.

 

Dodaje da su usposlenici Skupštine otišli kućama, a da su u zgradi trenutno predstavnici ovog sindikata i policija, uključujući i specijalnu jedinicu MUP-a TK.

 

-Nije bilo nikakvih incidenata, policija nas je popisala i tu su sa nama, kaže Kopić.

 

Nešto ranije sindikalci su razgovarali sa predsjednikom Kluba SDA u Skupštini TK-a Senadom Alićem, tražeći da se odmah večeras održi sjednica skupštinskog kolegija.

 

-Rekli su nam da ne mogu večeras, te predložili da se sjednica održi sutra u 10 sati, ali mi nismo pristali na to i odlučili smo da prespavamo ovdje, kaže on.

 

Sindikalci su formulisali svoje zahtjeve. Traže da se nastavak sjednice Skupštine TK održi do petka, 28. novembra i da se usvoji ostavka sadašnje vlade Bahrije Umihanića, koja je u tehničkom mandatu.

 

-Također, tražimo da Skupština TK preuzme ingerencije izvršne vlasti do izbora nove Vlade. Zahtjevamo i jedokratnu novčanu pomoć u iznosu od 400 KM za radnike Dite, Konjuha, Poliochema, Hotela Tuzla, Livnice čelika Tuzla, Borca iz Banovića, Tuzlaputeva i Gredelja. Isto tako, tražimo da svi ovi radnici dobijaju plaću iz budžeta TK do pokretanja prizvodnje u našim fabrikama, što mora biti prioritet nove Vlade, pojasnio je Kopić.

 

Od nove Vlade se zahtjeva da poštuje sve odluke i zaključke Skupštine TK-a iz prošlog saziva.

 

Moguće je da tokom noći budu nastavljeni razgovori predstavnika zakonodavne vlasti u TK i radnika.

 

(Tuzlainfo/E. H./Bportal.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.