SD BiH: Ko o čemu … Tuzlanski SDP o smjeni Vlade Tuzlanskog kantona

by nedim
| 5:55

Saopštenjem za javnost od oglasili su se iz SD BIH. Saopštenje prenosimo u cjelosti:

Sa naglašenom partijskom ikonografijom SDP u Tuzli najavljuje da je blizu kraj vladavine aktuelne Vlade TK. Ništa novo. Više i ne brojimo broj “crnih petaka” od kojih je SDP najavljivao isto. Ali nismo zaboravili da su ti isti “ljevičari” odbijali u više navrata potpisati smjenu vlade Mirsada Kukuća (PDA) iz prošlog mandata, iako je SDP tad bio politički subjekt sa najviše osvojenih mandata. Postavljala su se pitanja “S kim to SDP potpisuje?”, “Šta kad se sruši Vlada?”, “Ko će odgovarati za posljedice?” i iznosile slične nelogičnosti.

Trajno će ostati uklesani u sjećanje ponašanje SDP-a, kada pobjedu na izborima 2018. godine pretvara u fijasko, te manevri Jasmina Imamovića i Dževada Hadžića koji su bili isključivo u funkciji interesa Mirsada Kukića (PDA) i njegovog dogovora sa Nerminom Nikšićem, tako da se što više produži vladavina tada aktuelne Vlade iz prošlog saziva koju je “parlamentarnom pobunom” uspostavio PDA. 

Hvalisanje predsjednika kantonalnog SDP-a Dževada Hadžića kako je najbolje biti u opoziciji, jer niko ništa od tebe ne očekuje, sve možeš kritikovati, ni za šta ne odgovaraš, a uživaš u privilegijama poslanika i očitoj zahvalnosti koju je Mirsad Kukić (PDA) znao iskazati da bi postao jedan od prvih saradnika Nermina Nikšića najbolje oslikavaju pravac djelovanja i ciljeve “sila promjene vlasti”. 

Socijaldemokrate BH nemaju problema sa padom postojeće niti bilo kakve druge vlade i svjesni smo da je uvijek lakše srušiti postojeću, nego uspostaviti novu. I onda dolazimo do pravog pitanja: kakav nam to scenario sprema SDP ako je tačno to što tvrdi? 

Nije li krajnje vrijeme da nam SDP predoči svoje vizije: kakvu to vladu oni žele građanima našeg Kantona? Ako su odlučili biti opozicija znači li to da će rušiti sve vlade i održavati kontinuitet haosa, a ako se spremaju biti vlast neka jasno i glasno kažu s kim su se udružili.

Prosta matematika kaže da je za novu Vladu TK potrebno, osim SDP-a, grupisati PDA ili SDA i još neke stranke sa manje zastupnika, a ako nema nove Vlade život ide dalje.

Da je SDP katastrofalan u projekciji koalicionih odnosa i partnerstva vidimo iz kandidatura za načelnike i gradonačlenike na proteklim izborima. U Sarajevskom kantonu delegirali su samo jednog kandidata za gradonačelnika u Trnovu, i to bivšeg člana SDA, dok su u svim ostalim općinama i gradovima dali podršku kandidatima svojih partnera iz tzv. “BH bloka”. Istovremeno partneri iz “BH bloka” istrčavaju u utrku sa svojim članovima u dvije najvažnije sredine po SDP: u Tuzli i Gračanici. 

Ovo je još jedan od nepobitnih dokaza da aktuelno SDP rukovodstvo apsolutno ne vodi računa o interesima svojih članova ili SDP-a u cjelini, a još manje o interesima građana koji glasaju za SDP – posebno ako su oni sa područja Tuzlanskog kantona. 

Poput heroine Štefice Cvek iz romana Dubravke Ugrešić “U raljama života”, naši Štefica i Cvek su se našli u raljama vlasti. Štefica je tragala za toplim ramenom i zagrljajem, a za čim tragaju Imamović i Hadžić neka u prvom redu nagađaju članovi SDP-a. Na žalost najveću cijenu ovog promiskuiteta platit će Partija i principi za koje se zalažu.  

Do narednog petka!

(TI/Informativna služba SDBIH)

Vezana vijest / SDP TK tvrdi: Vlast u TK gubi skupštinsku većinu, Vlada broji posljednje dane