Osumnjičeni iz Tuzle: Ko je prijetio Gordani Tadić i Larsu Gunnaru Wigemarku?

by admin2
| 12:00
  •  
  •  
  •  
  •  

Podignuta je optužnica za ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom i napad na službenu osobu institucija BiH u vršenju poslova sigurnosti, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

Kako je saopšteno, optužnica se odnosi na prijetnje napadom na život i sigurnost nekadašnjeg šefa Misije EU u BiH, Lars Gunar Wigemarka, i glavne tužiteljice Gordane Tadić.

”Tužitelj Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Ranka Petrovića, rođenog 1990. godine u Tuzli, nastanjen u Tuzli.

Optuženi se tereti da je, tijekom mjeseca marta 2019. godine, putem izjava na internet portalu, sa internet adrese koju je koristio, uputio ozbiljne prijetnje za život osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom, šefa Misije EU u BiH, Lars Gunar Wigemarka, kao i da je uputio ozbiljne prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja predstavlja i rukovodi Tužiteljstvo BiH i nalazi se pod 24 satnom policijskom zaštitom, pozivajući na njezino ubistvo, što je kod navedenih izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti.

Optuženi se tereti da je ugrozio osobu pod međunarodnom pravnom zaštitom, ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njen život kao i ozbiljno prijetio da će napasti službenu osobu u institucijama Bosne i Hercegovine, čime je počinio kazneno djelo-Ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz članka 192. i Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinitelja kaznenog djela iz članka 241b. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine”, saopšteno je.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

(Tuzlainfo.ba)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.