Služba za zapošljavanje TK: Javni poziv za učešće poslodavaca u realizaciji Programa poticanja zapošljavanja 2020

by admin2
| 11:00

Služba za zapošljavanje TK danas je objavila javni poziv za učešće poslodavaca u realizaciji Programa poticanja zapošljavanja za 2020. godinu.

Cilj programa jeste jačanje radnih sposobnosti i konkurentnosti na tržištu rada mladih osoba bez radnog iskustva, kao i sprečavanja dugotrajne nezaposlenosti. Korisnici programa su poslodavci sa područja TK koji redovno izmiruju obaveze po osnovu poreza i doprinosa, dok su sa druge strane korisnici nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju Službe prije objave ovog javnog poziva.

Mjere u okviru programa su:

-Zapošljavanje mladih do 30 godina,

-Zapošljavanje Roma,

-Zapošljavanje članova iz porodica u kojima nijedan član nije zaposlen i

-Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa.

Sva zapošljavanja po svim mjerama iz ovog programa su na period od 12 mjeseci, a ugovori stručnog osposobljavanja zaključuju se na periode od 6 ili 12 mjeseci u zavisnosti od stručne spreme.

„Služba svake godine uz podršku resornog ministarstva realizuje ovaj program u okviru kojeg je za ovu godinu planirano zapošljavanje 28 osoba plus osobe na stručnom osposobljavanju o čijem broju ne možemo tačno govoriti, jer ne znamo sa kojom stručnom spremom će biti angažovane. Inače, stručno osposobljavanje je namijenjeno za osobe sa srednjom i visokom stručnom spremom, te se i ugovori zaključuju u skladu s tim na periode od 6 mjeseci za srednju i 12 mjeseci za visoku stručnu spremu. U prošloj godini kroz ovaj program zaposleno je 25 osoba, a 5 ih je zaključilo ugovore o stručnom osposobljavanju“, rekla je Edina Isaković, direktorica Službe za zapošljavanje.

Sredstva za sufinansiranje programa obezbijedilo je Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK u iznosu od 195.600,00 KM.

Javni poziv za program objavljen je danas na našoj web stranici i ostaje otvoren 15 dana od dana objavljivanja. Prijavni obrazac i izjavu za apliciranje, kao i više informacija zainteresovani kandidati mogu preuzeti na web stranici, kao i lično u prostorijama općinskih biroa za zapošljavanje.

(Tuzlainfo.ba)