utorak, 15 Septembar 2020 16:01

Kantonalno tužilaštvo TK: Pritvor za Senada Malkića i Edina Bešića zbog premlaćivanja svjedoka

01012018 tuzilastvo

Općinski sud Tuzla prihvatio je prijedlog Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Senada Malkića (25) iz Srebrenika i Edina Bešića (26) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da su kao saučesnici počinili krivično djelo sprečavanje dokazivanja.

Malkić i Bešić su osumnjičeni da su 11. septembra 2020. godine  u tuzlanskom naselju Solina  osobu koja je svjedok u krivičnom predmetu koji se po optužnici ovog Tužilaštva vodi pred Kantonalnim sudom u Tuzli,  sačekali i  fizički nasrnuli na njega udarajući ga rukama i nogama u lice, glavu i  gornji dio tijela, te mu zaprijetili da pazi šta priča na sudu kao svjedok.

Dakle, svjedoka u sudskom postupku su nasiljem navodili na davanje lažnog iskaza pred Sudom.

Pripadnici PU Tuzla su osumnjičene lišili slobode 12. septembra, nad njima je izvršena kriminalistička obrada i  uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu su predati u nadležnost Tužilaštva.

Postupajući tužilac je donio naredbu o provođenj uistrage i ispitao osumnjičene.

Na ovaj način se pokušava ili se ugrožava normalan i učinkovit rad sudskih tijela. Tužilaštvo će u saradnji sa policijskim agencijama  žurno, učinkovito i efikasno djelovati u svim sličnim situacijama.

Upotreba sile ili prijetnje kako bi svjedoci mijenjali svoj iskaz  pred sudom (sprečavanje dokazivanja)  je  teže krivično djelo za koje su propisane kazne zatvora u rasponu od šest mjeseci do pet godina, te će se sve ovakve ili slične pojave zakonski sankcionisati, saopštili su iz Kantonalnog tužilaštva TK.

(Tuzlainfo.ba)


farah baner

futura toneri veliki

biznis veliki

 

level baner

@ig_tuzla Pratite nas

LOGO FOOTER

Gradski informator - Tuzla na dlanu