Tužilaštvo i MUP TK: Prioritet saradnja odjela za korupciju, privredni i organizirani kriminal

by admin
| 13:50

Glavni kantonalni tužilac Tužilaštva Tuzlanskog kantona Tomislav Ljubić je sa najbližim saradnicima danas u prostorijama Tužilaštva održao radni sastanak sa komesarom MUP-a TK Fadilom Šljivićem i užim rukovodstvom u MUP-u TK.

Na sastanku je poseban akcenat stavljen na kontinuitet i kvalitetu saradnje Tužilaštva i MUP-a TK u skladu sa obaveznim Uputstvom glavnog federalnog tužioca FBiH o postupanju i saradnji ovlaštenih službenih lica i tužilaca  u provođenju radnji dokazivanja u toku krivičnih istraga.

Veći dio sastanka se odnosio na osvrt o saradnji odjela  za privredni kriminal,  korupciju i organizirani kriminal u ovim institucijama, što je izdvojeno kao prioritetna oblast u provođenju kvalitetnih i učinkovitih istraga.

Također, posebna pažnja je data saradnji u provođenju  posebnih istražnih radnji u svim oblastima krivičnog zakonodavstva u cilju prikupljanja dokaza o teškim krivičnim djelima počinjenim  na području TK.

Radi se o krivičnim djelima koja izazivaju najveću štetu društvu u cjelini.

Glavni kantonalni tužilac Tomislav Ljubić je istakao:

„Suradnja tužitelja sa ovlaštenim službenim licima MUP-a TK je dobra i kvalitetna, ali svakako da kontinuirano  nastojimo da ona bude još efikasnija. Važno je da se tokom istraga, naročito u predmetima privrednog kriminala, korpucije ili organiziranog kriminala, radi koordinirano i da se efektivno i efikasno prikupljaju dokazi koji su ključni pri donošenju tužiteljskih odluka. Osobito da se dokazi prikupljeni tokom istraga, nakon podizanja i potvrđivanja optužnica u predmetima, kvalitetno prezentiraju nadležnim sudovima“.

Sastanci čelnika Tužilaštva i MUP-a TK se održavaju svaka tri mjeseca s ciljem usaglašavanja prioriteta u radu i stalnog poboljšanja saradnje – saopšteno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona.

 (TI)