MUP TK počinje kontrole vozila: Evo šta morate imati u zimskoj opremi

by admin
| 11:56

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona su 17. novembra 2014. godine na nivou svih policijskih uprava odnosno policijskih stanica sproveli kantonalnu akciju pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na kontrolu posjedovanja i korištenja odgovarajuće zimske opreme.

Ove akcije će na lokalnom i kantonalnom nivou biti u kontinuitetu nastavljene do 15. aprila 2015. godine.

Podsjećamo da je Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH, odnosno Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uslovima (Službeni glasnik BiH broj 13/07), propisano da vozila moraju posjedovati zimsku opremu u periodu od 15. novembra do 15. aprila.

Pod zimskom opremom koju trebaju imati motorna vozila u zimskim uvjetima podrazumijeva se:

1) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

-zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
-gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.

2) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:

-zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),
-gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a pod zimskom opremom za vozila podrazumjevaju se još i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg).

-Pored navedenih zakonskih obaveza savjetujemo vozače da u vozilima posjeduju strugalicu za led i sredstvo za odmrzavanje stakla i brave. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona ovom prilikom još jednom apeluje na vozače da se pridržavaju zakonskih odredbi u pogledu posjedovanja zimske opreme u vozilima, s ciljem sigurne vožnje u zimskim uslovima, navode iz MUP-a TK.

(TI)

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.