Univerzitet u Tuzli: Turski kulturni centri adaptiraju dio prostora u Kampusu univerziteta

by admin
| 16:44

Strateška  pitanja koja se odnose na razvoj Univerziteta u Tuzli, poput rekonstrukcije, adaptacije i sanacije postojećih objekata unutar Kampusa Univerziteta u Tuzli, izmještanja Odsjeka za turski jezik i književnost iz prostora Doma armije Federacije BiH, te iznalaženja trajnog rješenja za izvođenje nastave za studente ovog odsjeka, bili su teme današnjeg sastanka u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona.

Sastanku su prisustvovali ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona, prof. dr. Mirsad Kunić, rektor Univerziteta u Tuzli, prof. dr. Enver Halilović, predsjednik Upravnog odbora Univerziteta u Tuzli, akademik Enver Zerem, direktor Turskog kulturnog centra “Yunus Emre” u Sarajevu, Mehmet Akif Yaman, prof. dr. Mustafa Sever, doc.dr. Yavuz Kartallioglu i Umit Avci sa timom menadžmenta Turskog kulturnog centra.

Ministar Kunić, rektor Halilović i akademik Zerem su predočili potrebe i interese Univerziteta u Tuzli, odnosno namjere da se adaptiraju zgrade u Kampusu kao trajno rješenje za izvođenje nastave studentima Odsjeka za turski jezik i književnost, te uspostavljanje stručne i naučne saradnje sa univerzitetima u Turskoj.

Direktor Akif Yaman istakao je ovom prilikom da je namjera Turskog kulturnog centra da pomognu Univerzitet u Tuzli, da im je Odsjek za turski jezik i književnost veoma važan i opredjeljenje je da zajednički djeluju na promjeni stanja, odnosno, za pronalaženje rješenja smještajnog kapaciteta ovog Odsjeka, o čemu je na današnjem sastanku postignuta potpuna saglasnost – navedeno je u informaciji Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta TK -a.

(TI) / Foto by ekapija

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.