Prvi u Federaciji BiH: Konstituirana nova Skupština Tuzlanskog kantona

by admin
| 10:00

Dodjelom mandata i polaganjem zakletve danas je konstituiran novi saziv Skupštine Tuzlanskog kantona.

 Konstituiranje je uslijedilo sedam dana nakon objave izbornih rezultata. Tuzlanski kanton je prvi u Federaciji BiH u kojem je konstituirana zakonodavna vlast, što su pohvalili i predstavnici Centralne izborne komisije BiH.

 Prema izbornim rezultatima, najviše zastupnika u Skupštini TK imat će SDA – 13. Druga stranka po snazi je SDP sa šest mandata.

Pet je osvojio SBB, a četiri Demokratska fronta. Tri skupštinska mandata osvojila je Stranka za BiH, a po dva Narodna stranka Radom za Boljitak i BPS. Imena novih zastupnika u Skupštini Tuzlanskog kantona pogledajte O V D J E.

 U nastavku današnje sjednice uslijedilo je i konstituiranje klubova naroda, tačnije Kluba Bošnjaka. Za šefa Kluba izabran je Mehmed Bajraktarević (SDA), a za zamjenika Nerminka Aljukić (SBB). Ono što je zanimljivo, a i prilično indikativno, zastupnici Demokratske fronte bili su suzdržani prilikom glasanja.

Što se tiče klubova srpskog i hrvatskog naroda, situacija je jasna: u Skupštini TK nema Hrvata, a jedini Srbin je Slađan Ilić iz SDP BiH.

Ko će u naredne četiri godine predsjedavati Skupštinom Tuzlanskog kantona, Klub Bošnjaka se u ovom zakonodavnom tijelu nije izjasnio, jer je sjednica, na inicijativu Senada Alića, poslanika SDA, prekinuta. Do naredne sjednice će se voditi pregovori oko mogućnih koalicija u skupštini TK, a oni će odlučiti i predsjednika Skupštine.

(Tuzlainfo/Bportal.ba)

 

Tuzlainfo.ba pratite na društvenim mrežama: Facebook, Instagram i Youtube.
Svoje priče, upite i fotografije šaljite na našu e-mail adresu.